Újabb kérdést intézett Bónis az egészségügyi miniszterhez

2013.09.24. | Képviselőház , Egészségügy
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Újabb kérdést intézett Bónis az egészségügyi miniszterhez

Az anyanyelv egészségügyi egységekben történő használatáról tett fel kérdést újra Bónis István, az RMDSZ Máramaros megyei parlamenti képviselője az illetékes szaktárca miniszterének.

Bónis ismertette, hogy az elmúlt parlamenti félévben hasonló kérdéssel fordult az Egészségügyi Minisztérium vezetőjéhez, amelyben a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Kartájának azon előírásainak törvénybe léptetéséről és ennek kivitelezéséről érdeklődött, amelyek az egészségügyi létesítményekben az anyanyelven történő fogadást és diagnózis pontos megértése érdekében történő orvosi tájékoztatást és kezelést írják elő azokon a településeken, ahol a kisebbség számaránya eléri a 20 százalékot. A képviselő ugyanakkor kifejtette, hogy újból feltette a kérdést a miniszternek, hiszen az előző kérdésére adott kitérő válaszában kizárólag a 46-os törvényre hivatkozott, amely a páciensek jogaira vonatkozik a kórházakban, öregotthonokban és más egészségügyi létesítményekben.

 

„A Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Kartája előírja, hogy azokon a településeken, ahol húsz százalékot eléri, a kisebbség számaránya ott a betegeket anyanyelvükön fogadják és kezeljék. A második hivatalos kérdésemben, arról érdeklődtem újból, hogy a településeken betartják- e ezeket az előírásokat. Sajnálattal olvastam a miniszter első kérdésemre küldött válaszát, hiszen nem tájékoztatott arról, hogy miként ültették gyakorlatba, a kórházakban, öregotthonokban és más egészségügyi ellátó központokban ezeket az előírásokat” – hangsúlyozta a parlamenti képviselő, majd hozzátette: „annak érdekében, hogy pontos tájékoztatást kapjunk a minisztertől erre vonatkozóan, újból hivatalos kérdést intéztem hozzá”.

 

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.