Újabb könyvadományok iskoláinknak

2011.12.15. | RMDSZ , Ifjúság , Kultúra , Oktatásügyek

Újabb könyvadományok iskoláinknak

Az RMDSZ és az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala a tavaly elindított program folytatásaként idén is komoly értékű könyvcsomagokat adományoz a magyar iskolák könyvtárainak. Az előző évben 252 iskola, idén további 204 iskola könyvtára részesült illetve részesül könyvadományokban.

Célunk az amúgy is hiányos iskolakönyvtárak állományának felfrissítésén túlmenően az, hogy diákjaink hozzáférhessenek a tananyag kiegészítéseképpen olyan könyvekhez is, amelyek hozzásegítik őket anyanyelvünk és hagyományaink mélyebb megismeréséhez és szeretetéhez. Az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala anyagi támogatásával elindított program széles körben bevonja az RMDSZ területi szervezeteit és parlamenti képviselőit is, akik gondoskodnak arról, hogy a könyvcsomagok eljussanak a címzettekhez. Minden könyvcsomag tartalmaz ugyanakkor egy személyes, közvetlenebb üzenetet is, amelyet teljes terjedelmében közlünk az alábbiakban.

Tisztelt igazgató asszony/úr!

Kedves diákok!

Bármennyire is ellepte már a mai világot a számítógép, az I-phone vagy ezek kombinációja, bármennyire letűnni látszik a nyomtatott könyv korszaka, mégis más – és más is marad mindig – ha néha leveszünk a polcról egy könyvet, fellapozzuk, és beleolvasunk. Legyen az szépirodalom, történelem, szakirodalom, a könyv mindig az idő hasznos eltöltésének eszköze marad.

Az RMDSZ és az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala közös programjának eredményeképpen két év alatt minden romániai magyar oktatási intézményt felkeresünk egy-egy olyan könyvcsomaggal, amellyel megpróbáljuk az iskolakönyvtárak állományát felújítani. Ez a csomag jelentős mértékben olyan könyveket tartalmaz, amelyek történelmünk, irodalmunk, nyelvünk sajátosságainak jobb megértéséhez segítenek hozzá. Úgy gondoljuk, hogy mindannyiunknak fontos az, ha a diákjaink hozzáférnek olyan könyvekhez is, amelyek a tanítási folyamat mellett, azt kiegészítve, sajátos létünkről, erdélyiségünkről, anyanyelvünkről szólnak.

Reményeink szerint ezekkel a könyvcsomagokkal is hozzá tudunk járulni nemcsak iskoláink könyvtárainak gyarapodásához, hanem diákjaink szülőföld- és anyanyelvszeretetének  megerősödéséhez is.

Lapozzák és olvassák szeretettel!

Kelemen Hunor

az RMDSZ szövetségi elnöke