Újabb lépés a kerelőszentpáli hulladéklerakó megnyitása felé

2016.09.17. | Maros , Önkormányzatok

Újabb lépés a kerelőszentpáli hulladéklerakó megnyitása felé

A kerelőszentpáli regionális hulladéklerakó működtetésére kiírt nyílt versenytárgyalás eredményeként Maros Megye Tanácsa szeptember 13-án kihirdette, hogy az Iridex Group Import Kft. és a Servicii Salubritate Bucuresti Rt. társulása nyerte meg a közbeszerzési eljárást.  Az eredményt közölték a pályázóval, így a következő hetekben már alá lehet írni a szerződést. Ahhoz, hogy erre sor kerülhessen, Maros Megye Tanácsának el kell fogadnia egy határozatot a szerződés véglegesítéséről és odaítéléséről. A határozat a szeptember végi tanácsülésen lesz napirendre tűzve. A hulladéklerakó működtetésére kötött szerződés 8 évig lesz érvényes, összértéke 99.188.922,08 lej. A hulladéklerakó működtetése mellett a szolgáltatónak biztosítania kell a hulladék szállítását is a mezőrücsi, dicsőszentmártoni, balavásári és ákosfalvi átrakó, illetve válogató állomásokról.

„Nagyon fontos fejlemény ez a megyei hulladékprojekt szempontjából. Bízok benne, hogy már október elején aláírjuk a szerződést a nyertes társulással, és innentől számítva 84 napon belül készen kell álljanak a szolgáltatás biztosítására. Reméljük, hogy rövid időn belül megjelennek az új közbeszerzési törvény alkalmazási normái, hogy folytatni tudjuk a folyamatot, vagyis szerződést köthessünk a hulladékállomások működtetésére és a hulladékszállításra is, hiszen csak így lesz teljes a rendszer” – mondta ma Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsának elnöke azon a sajtótájékoztatón, amelyen bejelentette a versenytárgyalás eredményét.

A kerelőszentpáli regionális hulladéklerakó működtetőjének kiválasztása a Maros megyei integrált hulladékgazdálkodási rendszer keretében történt. Az európai alapokból finanszírozott projekt célja, hogy megoldja a hulladékmenedzsment problémáját Maros megyében.

Az európai alapokból sikerült megvalósítani a megyei hulladékgazdálkodási rendszer működéséhez szükséges infrastrukturális beruházásokat, jelenleg a szolgáltatások szerződtetése van folyamatban.

A megyei rendszer működtetésének következő lépései, hogy közbeszerzési eljárást kell kiírni a kerelőszentpáli kezelőállomás és a maroskeresztúri átrakó állomás működtetésére, illetve a hulladékszállítási szolgáltatásra. Maros megye 7 begyűjtési övezetre van felosztva, minden övezetben külön versenytárgyalást kell kiírni a szolgáltatásra.

A Maros megyei integrált hulladékgazdálkodási projekt összértéke  187.454.679 lej. Ebből 160.213.627 lej uniós, strukturális alapokból származik, az összeg többi részét pedig állami támogatásból, illetve Maros Megye Tanácsa és a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal költségvetéséből fedezik.