Újabb lépést tett az RMDSZ a közigazgatási fizetési rendszerben tapasztalt visszásságok rendezéséért

2017.03.14. |
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Újabb lépést tett az RMDSZ a közigazgatási fizetési rendszerben tapasztalt visszásságok rendezéséért

A szenátus február végén szavazta meg a 2/2017-es sürgősségi kormányrendeletet, amely a helyi közigazgatásban dolgozók bérét 20 százalékkal, a kulturális intézmények művelődési tevékenységet folytató személyzetének fizetését 50 százalékkal emeli. Az RMDSZ szenátusi frakciója üdvözölte és szavazatával támogatta a béremeléseket, hiszen amint azt a választási programunkban is hangsúlyoztuk, fontosnak tartjuk, hogy a helyi közigazgatás különböző szintjein dolgozók méltányos bérezésben részesüljenek. Ugyanakkor arra is felhívtuk a figyelmet, hogy a helyi közigazgatási alkalmazottak 20 százalékos béremelése visszás helyzeteket teremt. A helyi önkormányzatok vezetői, polgármesterek, alpolgármesterek, megyei tanácselnökök, alelnökök kimaradtak a béremelésből, és ezáltal fizetésük kisebb lett, mint más alkalmazottak fizetése ugyanazon intézményen belül magyarázta Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakciójának vezetője. Hozzátette, ez egyfelől azért nincs rendben, mert léteznie kell egy hierarchiának a közigazgatásban is, amelynek legfelső szintjén az önkormányzat vezetője áll, az ő fizetése kellene a legnagyobb legyen. Másfelől: a bérezési rendszernek figyelembe kell vennie a felelősségvállalást is.

„A plénumi vita során jeleztük, hogy az RMDSZ a kérdésben első háznak számító szenátusban a pozitív hozadékai miatt elfogadja a jogszabályt, de kérjük, hogy a képviselőházi vita során találjanak megoldást a jelzett visszásságokra” – mondta Cseke Attila, a Szövetség Bihar megyei szenátora.

Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője kifejtette, hogy a Szövetség és a kormánykoalíciót alkotó pártok kedden iktatták a visszásságok rendezését célzó módosító javaslatot a parlament alsó házának szakbizottságában: „a méltánytalan bérkülönbségek rendezése érdekében, élve a kormányzó pártokkal kötött együttműködési megállapodás nyújtotta lehetőséggel, az RMDSZ módosító javaslatot terjesztett be a képviselőházban, amely értelmében 30 százalékkal növekedne a polgármesterek, alpolgármesterek, megyei tanácselnökök és alelnökök fizetése. Az egységes bértábla elfogadásáig ez a módosítás ha nem is szünteti meg teljes mértékben, de csökkenti azon esetek számát, amelyekben a helyi közigazgatási alkalmazottak többet keresnek, mint az intézményvezetők.”

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.