Újabb sikeres székelyföldi jelenlét Brüsszelben

2013.05.05. | Brüsszel , Székelyföld
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Újabb sikeres székelyföldi jelenlét Brüsszelben

Május 9-e Európa Napja, ennek alkalmából az uniós intézmények Brüsszelben és Strasbourgban nyílt napokat tartanak. Szombaton, május 4-én a Régiók Bizottságánál Kovászna és Hargita megye egy-egy standdal képviselte és méltón népszerűsítette Székelyföldet.

A nyitott kapu események alatt el lehet látogatni az uniós intézményekbe. Szombaton az európai régióknak helyet adó épületbe volt nagy a zsongás, ahol 40 különböző vidék mutatkozott be. Romániából az észak-keleti régió, illetve Kovászna és Hargita megye jelenléte által Székelyföld volt jelen.  A négy székelyruhás fiatal mellett a székelyföldi küldöttséget Fejér László Ödön, Kovászna megyei parlamenti képviselő és Barti Tihamér, Hargita megyei tanácsos egészítette ki. Együtt mutatták be az érdeklődőknek a térség gazdasági és turisztikai potenciálját, természeti adottságait.

 
A székelyföldi standok kínálatát nagy érdeklődés övezte, az Európa minden részéről érkező látogatókat nemcsak a két megye turisztikai kínálata érdekelte, hanem a székely jellegzetességekre is kíváncsiak voltak.  Több mind ötezer látogató fordult meg a standnál, ahol szívesen megkóstolták a gasztronómiai ínyencségeket, jól fogyott a házi kenyér, a sajt, a kolbász, amelyet székelyköményes és áfonyapálinkával öblítettek le. Nem vallott szégyent, sőt a köztudottan a csokoládéjukról híres belgák körében közkedvelt volt a mifajta házicsokoládénk is, akárcsak a mézespogácsa, vagy az erdei gyümölcsből készült szörpök.
A Kovászna és Hargita megyei tanács küldöttsége a helyszínen angol és francia nyelven tájékoztatta az érdeklődőket. Székelyföldet bemutató kisfilmet vetítettek, de tartalmas és minőségi, a térséget bemutató, népszerűsítő szóróanyaggal is ellátták a látogatókat.

 
Fejér László képviselő a vártnál jóval sikeresebbnek ítélte a stand jelenlétét. Tapasztalata alapján jóval nagyobb volt az érdeklődés és a nyitottság is a látogatók részéről a székelyföldi turisztikai, gazdasági lehetőségek iránt és az itt élők kisebbségi léte iránt is.
"Ez az esemény is rávilágított arra, hogy mekkora jelentőséggel bír az, hogy Székelyföldet nem csak itthon, hanem külföldön is megismertessük. Céljaink, törekvéseink elérése és jobb boldogulásunk érdekében fontos, hogy európai szomszédaink is ismerjenek minket. Ismerjék történelmünket, kultúránkat és gazdasági, turisztikai lehetőségeinket is. Erre volt jó alkalom ez a mai is” – fogalmazta meg a jelenlét hasznát a felsőháromszéki képviselő. 

 
A székelyföldi standokat Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője is felkereste szombaton a Régiók Bizottságánál.
Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.