Újabb törvényjavaslat a devizahitelesek problémáinak megoldására

2014.03.06. | gazdaság
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Újabb törvényjavaslat a devizahitelesek problémáinak megoldására

Mai, nagyváradi sajtótájékoztatóján Cseke Attila RMDSZ-es parlamenti képviselő több fontos témát ismertetett a sajtó képviselőivel.

Az RMDSZ újabb törvényt nyújt be a devizahitelesek problémáinak megoldására, melynek kapcsán Cseke Attila elmondta, hogy a Szövetség javaslata szerint, a fizetésképtelenség miatt elárverezésre kerülő ingatlanokat az önkormányzatok saját pénzforrásból vásárolhatják meg, s az addigi tulajdonosok, elkerülve a kilakoltatást, a továbbiakban bérelhetik az ingatlant.

„Az RMDSZ által már előterjesztett, a devizahitelesek problémáinak megoldására szolgáló törvénytervezetben azt kérjük, hogy a valuta alapú hitelek átváltását nemzeti valutára ne az átváltás napján érvényes valutaárfolyam szerint, hanem a hitelszerződés megkötésének időpontjában érvényes árfolyam szerint számolják. Ez a törvényjavaslat megoldást jelent a fizetésképtelenné vált fogyasztókon, de nem nyújt segítséget azoknak, akiknek már elárverezték vagy árverés alatt vannak ingatlanjaik. Utóbbiak esetében, elkerülvén a tulajdonosok kilakoltatását, az RMDSZ olyan tervezetet dolgozott ki, melynek értelmében a helyi önkormányzat, saját pénzforrásból megvásárolhatná az elárverezésre kerülő ingatlant, s bérbe adná az addigi tulajdonosoknak. Ezek az ingatlanok az önkormányzatok köztulajdonát képezik majd, és ez által nem lehet őket elidegeníteni” – nyilatkozta a törvényjavaslat kapcsán Cseke Attila képviselő.

Ez a lakásvédelmi csomag segít azokon a bajba jutott családokon, akiknek már árverés alatt van vagy már elárverezték az ingatlanjukat. A képviselő újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy vannak olyan önkormányzatok, mint Sepsiszentgyörgy, ahol Antal Árpád polgármester már jelezte, amennyiben érvénybe lépne a törvény, élnének a lakásvásárlási lehetőséggel.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.