Újból a szenátus elé került az RMDSZ törvénytervezete, amely a bajba jutott ingatlanhitelesek lakásproblémájára nyújt megoldást

2017.03.07. |
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Újból a szenátus elé került az RMDSZ törvénytervezete, amely a bajba jutott ingatlanhitelesek lakásproblémájára nyújt megoldást

„A parlament tavaly novemberben fogadta el először az RMDSZ által kidolgozott jogszabálytervezetet, amely a devizahiteleseken segítene oly módon, hogy lehetővé tenné a helyi önkormányzatok számára, hogy saját pénzforrásokból az elárverezésre kerülő ingatlanokat megvásárolják, és ezeket bérbe adják az addigi tulajdonosoknak. A jogszabályt azonban Klaus Johannis államfő tavaly decemberben visszaküldte a parlamentnek felülvizsgálatra” – fogalmazott Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakciójának vezetője azt követően, hogy hétfőn, március 6-án a jogszabály ismét a szenátus plénuma elé került.

Az államfő kérésének részlegesen helyt adott a közigazgatási bizottság, majd ezt követően a szenátus plénuma. Az RMDSZ olyan módosításokat javasolt, amelyek egyértelműsítik a szakmai értelmezéseket.
Az államfő kérésére eszközölt egyik módosítás pontosítja, hogy kik és melyik pillanattól tehetik le kérésüket a helyi önkormányzathoz ezekre a lakásokra. Tisztázódott a jogszabálytervezetben, hogy azon személyek adhatják le kérésüket, akiket az ingatlan-végrehajtás során már kilakoltattak a hitelből vásárolt otthonukból. Az államfő arra is utalt, hogy szükséges lenne a törvényben egy konkrét rendelkezés, amely kimondja, hogy az önkormányzatok árverezésen legtöbb 100 négyzetméteres ingatlanokat vásárolhatnak a bajba jutott hitelesek segítése céljából, hiszen egy 2008-tól hatályos előírás tiltja a helyi önkormányzatoknak, hogy lakást vásároljanak. A jogszabály az említett módosításokkal kerül a képviselőház asztalára, amely döntéshozó a kérdésben” – fogalmazott Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakciójának vezetője azt követően, hogy a szenátus hétfőn módosításokkal újra elfogadta a lakásügyi törvényt kiegészítő jogszabályt.

A Bihar megyei szenátor szerint azért indokolt a kezdeményezés, mert sok család nem tudja fizetni ingatlanhitelét, és ők az érvényben lévő jogszabályok értelmében nem jogosultak szociális lakásokra. Ugyanakkor az is ismert tény, hogy a lakásproblémákkal küzdő személyek első útja segítségnyújtás tárgyában a helyi önkormányzathoz vezet. Az árverezés során megvásárolt ingatlanok az önkormányzat tulajdonát képezik majd, és tilos eladni ezeket. A lakásokat 5 évre adhatják bérbe a volt tulajdonosoknak, de lehetőség lesz a szerződés meghosszabbítására. A lakbér értéke nem haladhatja meg a család havi nettó jövedelmének 10 százalékát.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.