Újból szavazott az Adótörvénykönyvről a Képviselőház – az elfogadott Adótörvénykönyv ezúttal is tartalmazza RMDSZ javaslatait

2015.09.03. | Képviselőház , gazdaság

Tartalmazza az RMDSZ módosításait a másodjára is megszavazott Adótörvénykönyv: ennek értelmében a nyugdíjasok rendelkezhetnek a saját jövedelemadójuk két százalékával, továbbá azt is, hogy a turisztikai épületek inaktivitás esetén adókedvezményben részesülnek a hegyvidéki régiókban is. A nagycsaládok támogatására vonatkozó cikkely is szerepel a törvénykönyvben, így sok gyermek esetén mindkét szülő adókedvezményben részesül” – tájékoztatott Erdei-Dolóczki István, az RMDSZ Szatmár megyei parlamenti képviselője, a szakbizottság tagja azt követően, hogy a döntő ház megszavazta az Adótörvénykönyvet. A Szövetség parlamenti képviselője kifejtette, hogy az RMDSZ úgy véli, hogy a júniusban megszavazott adótörvénykönyv is egy hosszútávon fenntartható változata volt az adózási rendszernek. Az RMDSZ képviselőházi frakciója ezúttal is egy kiszámíthatóbb és stabilitást biztosító adótörvénykönyv mellett voksolt.

Másodjára szavazott a Parlament Alsóháza csütörtökön, szeptember 3-án az ország új Adótörvénykönyvéről, amelyet Románia államelnöke júniusban visszaküldött a Parlamentnek azzal az indokkal, hogy egy kiszámíthatatlan adózási rendszert vezetne be és hosszútávon nem biztosítaná az ország gazdasági stabilitását.

Erdei hangsúlyozta, hogy az RMDSZ által megfogalmazott javaslatok a másodjára megszavazott Adótörvénykönyvben is szerepelnek. „2016-tól kezdődően 20 százalékra csökken az áfa, majd 2017-től 19 százalékra.  2017 januárjától eltörlik az oszlopadót, valamint 5 százalékra csökkentik az osztalékra kivetett adót 2017 januárjától, amely addig marad 16 százalék.” – ismertette a Szövetség parlamenti képviselője.