Újraindul a Cseke Attila minisztersége alatt kidolgozott lombikbébi-program (AUDIÓ)

2014.10.02. | Egészségügy
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Újraindul a Cseke Attila minisztersége alatt kidolgozott lombikbébi-program (AUDIÓ)

Ma, október 2-án Nagyváradon sajtótájékoztató keretén belül Cseke Attila, az RMDSZ parlamenti képviselője üdvözölte az Egészségügyi Minisztérium lombikbébi-programjának jövő évi újraindítását, valamint ismertette azt a képviselőház által elfogadott törvényt, amely mostantól határidő-korlátozás nélkül, a lakosság számarányának függvényében engedélyezné új gyógyszertárak megnyitását.

Az első, állam által finanszírozott lombikbébi-programot 2011-ben dolgoztuk ki a minisztériumban, esélyt adva sok meddőséggel küszködő házaspárnak a gyermekáldásra. A program finanszírozását két szakaszra bontottuk: 1200 eurónak megfelelő lejt utalt az Egészségügyi Minisztérium a résztvevő klinikák által benyújtott dosszié jóváhagyásakor, illetve amennyiben a mesterséges megtermékenyítés sikeres volt, és gyermek is született, újabb 300 eurónyi támogatást nyújtottunk” – fogalmazott a parlamenti képviselő.

 

A parlamenti képviselő minisztersége idején elindított megtermékenyítési program keretében 2011–2012-ben 1129 házaspár kérvényét hagyták jóvá, és ennek eredményeként 197 gyermek született.

 

Cseke Attila a képviselőház által elfogadott gyógyszertárakra vonatkozó törvénnyel kapcsolatban elmondta: az eddigi törvénykezés kimondta, városban gyógyszertárakat csak akkor lehet nyitni, ha figyelembe veszik a lakosság számarányát, azonban ezt egy határidőhöz kötötte, tehát 2015. szeptember 30 után, más szabályozás hiányában az állam a gyógyszertárnyitást liberalizálta volna.  Így elősegítette volna a gyógyszertárláncok terjeszkedését, ez pedig nagyon nehéz helyzetbe hozta volna a családi vállalkozásokban működő gyógyszertárakat.

 

A parlamenti vita során az RMDSZ azt a módosító javaslatot támogatta, amely eltörli a határidőt.

Hanganyag:
Cseke Attila nyilatkozata


Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.