Újratárgyalták a pártfinanszírozási törvényt

2015.05.06. | Képviselőház
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Újratárgyalták a pártfinanszírozási törvényt

A Képviselőház szerdán, május 6-án szavazott a pártfinanszírozást szabályzó törvényről, amelyet az államelnök küldött vissza Parlamentnek újratárgyalás céljából. Az Államelnöki Hivatal által észlelt hiányosságok közül számos megegyezett az RMDSZ által is többször felvetett aggályokkal, ám az újabb parlamenti vita csak részben oldotta meg a kérdéses szabályozásokat, így a Szövetség nem támogatta a törvény módosítását.

Márton Árpád, az RMDSZ háromszéki parlamenti képviselője elmondta: már az eredeti vitában jelezték, hogy olyan módosítások lettek elfogadva, amelyek nem tartották tiszteletben a Parlament két házának eljárásait a Számvevőszék és az Állandó Választási Hatóság (ÁVH) jogköreit illetően. „Az újabb vita következtében tisztáztuk, hogy az ÁVH milyen körülmények között kérhet dokumentumokat a kampányban elköltött pénzekkel kapcsolatosan és leszögeztük azt, hogy a Számvevőszék ellenőrzi majd a pártok működésében felhasznált közpénzeket” – tájékoztatott Márton Árpád.

 

Az RMDSZ álláspontjával kapcsolatban a képviselő elmondta, továbbra sem tisztázott megfelelő mértékben a kampány alatt felhasználta pénzek igazolásának módozata. „A jelen szabályozás következtében maga a jelölt részesül majd kampánytámogatásban, nem a szervezet vagy a párt, ami azt jelenti, hogy közvetlen kapcsolat alakul ki a támogatók és a jelöltek között. Ez egy alárendeltségi viszont alakíthat ki, ami a megválasztott helyi és országos képviselők esetében árnyat vet a tisztségviselők függetlenségére. Ez egy jelentős gond, így az RMDSZ nem támogatta ennek a törvénynek az elfogadását” – zárta mondanivalóját Márton Árpád.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.