Ülésezett a Maros megyei TKT

2011.12.02. | Maros
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


2011. december 2-án tartotta ez évi utolsó gyűlését a Maros megyei Területi Képviselők Tanácsa. A gyűlés napirendjén politikai tájékoztatók, népszámlálással kapcsolatos beszámolók mellett, Vass Levente, marosvásárhelyi polgármesterjelölt, illetve az újonnan választott SZKT képviselők TKT tisztségének megerősítése is szerepelt.

Kelemen Atilla, megyei elnök, a választásokra nézve ismertette az RMDSZ által támogatott választási törvénymódosító javaslatot, valamint beszámolt a megyei szervezet által lebonyolított önkormányzati konzultáció következtetéseiről. Borbély László, miniszter, a TKT elnöke, kormányszintű támogatási lehetőségeket, költségvetési irányelveket ismertetett.

Brassai Zsombor a népszámlálás részleges eredményeit ismertette, hangsúlyozva, hogy Maros megyében, dacára annak, hogy az általános tendenciának megfelelő létszámcsökkenés mérhető, mégis pozitívan értékelhető, hogy sehol nem csökkent 20% alá a magyarság részaránya olyan településeken, ahol korábban is e szint felett volt, illetve 50% alá, ahol eddig többségben volt a magyarság.

Marosvásárhely periférikus vidéki önkormányzataiban tapasztalható jelentősebb demográfiai változás, lévén ezeken a településeken az utóbbi tíz évben számtalan kertvárosi lakónegyed épült, azonban ez a változás sajnos nem a magyar lakosság számarányát növeli – ellenkezőleg, a többlet népesség kétharmada román, mindössze egyharmada magyar.