Uniós cél az újraiparosítás

2013.09.27. | gazdaság , Európai Unió

Uniós cél az újraiparosítás

Az újraiparosítás az Európai Unió kiemelt célkitűzése, ebben a folyamatban a kis- és középvállalatok szerepe rendkívül nagy – hívta fel a figyelmet pénteken Kolozsváron Winkler Gyula, ahol az Európai Parlament által szervezett konferencián vett részt.

„Látható, hogy a tagállamok egy része kezd kilábalni a válságból, de a gazdasági fejlődés nem járt kéz a kézben az új munkahelyek teremtésével. (…) Egyelőre nem világos, hogyan lehet elindítani egy új fenntartható fejlődési ciklust európai szinten. (…)A 70-80 években Nyugat-Európában véghezvitt dezindusztrializáció meghozta a maga negatív eredményeit, egyértelmű a következtetés,  hogy szükség van egy újraiparosítási stratégiára, amelyben az európai gazdaság gerincét biztosító kis- és középvállalatok kapnak létfontosságú szerepet, hiszen a KKV-ék generálnak gazdasági növekedést és teremtenek új munkahelyeket” – magyarázta Winkler Gyula a  Munkahely-perspektívák Európában és itthon címmel megtartott rendezvényen.

Az RMDSZ európai parlamenti képviselője rámutatott, hogy a dezindusztrializáció jelenségének köszönhetően egész Európa sokat veszített a versenyképességéből. “Európa nagyon sokat veszített a gazdasági kreativitás, az inventivitás, az innováció területén, mert ezek az ipari ágazathoz is kötődnek” – hangsúlyozta Winkler Gyula. Szerinte Romániának is csatlakoznia kell ehhez a stratégiához. “Azt mondhatnánk, hogy Romániában jól állunk, mert 24 százalékát a GDP-nek az ipari termelés teszi ki, az uniós 16 százalékos átlagához képest. A statisztikán túl, ha megvizsgáljuk a jelenlegi ipar szerkezetét, akkor kiderült, hogy az országnak olyan ipari ágazatokat kell fejlesztenie, amelyek hozzáadott értéket képviselnek. Sokszor hangzik el, hogy az energiaszektor nagy fejlesztési potenciállal rendelkezik Romániában, ez a potenciál viszont csak akkor teljes, ha az energetikai berendezések gyártása is újra megerősödik az ipari szerkezetben” – fogalmazott Winkler Gyula. Az EP-képviselő hozzátette az ipari és a KKV szektor fejlődéséhez Romániának kormányzattól független, hosszú távú stratégiákra, koherens adópolitikára, a bürokrácia csökkentésére, a vállalkozó kedvet csökkentő korlátok felszámolására van szükség.

A kolozsvári rendezvényen részt vett Rareș Niculescu EP-képviselő, Mircea Coșea és Mircea T. Maniu egyetemi tanárok, Szávics Petra, az Észak-Nyugati Fejlesztési Ügynökségének szakértője és Daniel Don, a Kolozs Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség.