Ünnepre készül Hunyad megye – Hétvégén indul a 7. Hunyad Megyei Magyar Napok rendezvénysorozata

2016.04.28. | Hunyad
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Ünnepre készül Hunyad megye – Hétvégén indul a 7. Hunyad Megyei Magyar Napok rendezvénysorozata

Hetedik alkalommal tartják meg a Hunyad Megyei Magyar Napokat. A rendezvények április 29-én kezdődnek, és május 9-ig több mint tíz, magyarok által lakott településen szerveznek kulturális és szabadidős eseményeket.

Kiemelt rendezvénysorozatunk, a Magyar Napok most már hagyományos ünneppé vált Hunyad megyében, és külön örömöt jelent, hogy nem csak a magyar közösség számára vonzó a programkínálat. Rendezvényeinkkel az egész megye kulturális életét gazdagítjuk. Népszerűsíteni szeretnénk legfontosabb értékeinket, megismertetni anyanyelvünk, kultúránk, hagyományaink gazdagságát. Mindenkit szeretettel várunk a Hunyad Megyei Magyar Napokon, mert meggyőződésünk, hogy a nyitottság, a kommunikáció, a párbeszéd vezet el közösségeink jólétéhez” – fogalmazott a Magyar Napok kapcsán Winkler Gyula EP-képviselő.

A hivatalos megnyitót május elsején Lupényban, a Szakszervezetek házában tartják, ahol harmadjára adják át a Barcsay Ákos–díjakat. A Hunyad megyei közéleti díjat 2014-ben alapították, évente három, a közösségépítő munkában kiemelkedő teljesítményt elérő személy kapja meg. A lupényi magyar közösség a vasárnapi majálison számos vendéget, küldöttséget fogad, többek között Elzászból érkezik egy delegáció, amelynek tagjai a Petrozsényi Egyetem meghívására a Zsil-völgyébe érkezett egykori bányászok Belfort Tartomány és Hunyad megye testvérkapcsolata révén. 

Déván, Vajdahunyadon, Lupényban, Petrozsényban, Szászvárosban, Csernakeresztúron, Brádon, Bácsiban, Tordoson, Piskin, Petrillán, Pusztakalánon és Sztrígyszentgyörgyön zajlanak azok a kulturális és szabadidős rendezvények, amelyek elsősorban a Hunyad megyei magyarságot szólítják meg, de természetesen nyitottak minden érdeklődő számára. A programot a szervezők úgy állították össze, hogy minden korosztály megtalálja a saját ízlésének megfelelő eseménysort: kiállításmegnyitókra, közösségi eseményekre, klasszikus és könnyűzenei koncertekre, gyermekműsorokra, vásárokra, gasztronómiai és hagyományőrző eseményekre, szabadtéri programokra várják az érdeklődőket. Idén a programnak naponként váltakozik a tematikája: közösségi nap, sportnap, iskolanap, reneszánsz nap, Európa-nap, a festészet, a fotóművészet illetve a népművészet napja is lesz.

A Hunyad megyei magyarság legfiatalabb és legidősebb generációjáról sem feledkeztek meg, Vajdahunyadon ugyanis baba-mama klubot tartanak, Petrozsényban pedig nyugdíjas nap is lesz. Marosán Csaba, a Kolozsvári Állami Magyar Színház művésze Szerelmi tanácsok elődeinktől című előadását hozza el, Heinczinger Miklós több településen is bemutatja gyerekműsorát, de kiváló találkozási lehetőséget nyújt a testvérmegyék délutánja is. A könnyűzenei kínálatban Balázs Pali koncert, a kolozsvári Loose Neckties Society és a Jazzybirds is jelen lesz, biztosítva a fergeteges hangulatot.

A 7. Hunyad Megyei Magyar Napok teljes programja elérhető ITT.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.