Valer Marian támadásaira válaszolt Erdei

2013.02.12. | RMDSZ
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Valer Marian támadásaira válaszolt Erdei

Napirend előtti politikai nyilatkozat által tiltakozott február 12-én, kedden Erdei D. István Szatmár megyei RMDSZ-es képviselő Valer Marian szocialista szenátor hétvégén tett, a magyar közösséget sértő kijelentései ellen. Mint ismeretes, a Szociáldemokrata Párt szenátora vasárnap heves kirohanásban támadta a Szatmár megyei és erdélyi magyar közösséget és vezetőket.

„A szenátor úr a megyében élő – az összlakosság 35%-át kitevő – magyaroktól több tiszteletet vár el, és azt állítja, hogy bizonyos magyar polgármesterek a román népet érintő becsületsértő kijelentéseket tartalmazó könyvet terjesztenek. Annak ellenére, hogy a könyv négy nyelven - románul, magyarul, németül és angolul - jelent meg, a szerzők között nem szerepel egy magyar nemzetiségű polgármester sem” – nyilatkozta a képviselő kedd reggel a plenáris ülésen. „A szenátor úr támadta és fenyegette a Szatmár megyei tanfelügyelőség vezetőségét, mert ez jóváhagyta és engedélyezte egy általános iskola elnevezését a lengyel Bem József tábornok nevéről. Érdemes megemlíteni azt is, hogy az 1848-as forradalom híres lengyel tábornoka mellszobrának és emléktáblájának avató ünnepségén részt vett Lengyelország romániai nagykövete, valamint a tábornok szülővárosának polgármestere által vezetett küldöttség is” – mondta Erdei, aki hozzátette, hogy a szociáldemokrata szenátor a német nyelven zajló római katolikus misén nehezményezte azt, hogy nem köszöntötték őt románul, továbbá egy verset is elszavalt, melyben tovább sértegette a magyar közösséget.

„A képviselőházi pulpitus magasságából arra kérem, hogy mondjon le ilyenszerű nacionalista, nemzeti gyűlöletre buzdító beszédekről a kölcsönös tisztelet és párbeszéd javára. Erre a megyénkben elő mi, magyarok, és Önök, románok, svábok és romák szükségét érezzük” – zárta felszólalását Erdei.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.