Vállalkozásra buzdítja a fiatalokat az RMDSZ és az RMKT

2013.04.17. | Ifjúság , gazdaság

Vállalkozásra buzdítja a fiatalokat az RMDSZ és az RMKT

Kedden, április 16-án egy társasjáték-bajnokság keretén belül az RMDSZ Főtitkárságán került sor az RMDSZ, a MIÉRT és az RMKT (Romániai Magyar Közgazdász Társaság) közös kiadványának, a Vállalkozás START-nak a bemutatására, melynek fő témakörét a saját vállalkozás elindítása, illetve az ehhez szükséges információk képezik. A kiadvány célját, valamint szakmai vonatkozásait Bodor László, az RMDSZ programokért és ifjúságért felelős főtitkár-helyettese, valamint Szőcs Endre, az RMKT ügyvezető igazgatója ismertették a sajtó képviselőivel.

„A Romániai Magyar Demokrata Szövetség az elmúlt évek folyamán különböző kiadványok keretén belül, a fiatalokhoz közel álló formában és nyelvezetben dolgozta fel az aktualitással bíró közéleti és szociális témák széles skáláját, az oktatással kapcsolatos tájékoztatástól a családgondozási kérdésekig. A 2008-ban kirobbant gazdasági válság számos következménye között a vállalkozói kedv megcsappanásának lehetünk tanúi úgy romániai, mint erdélyi viszonylatban. Az Etnikumközi Viszonyok Erdélyi Kutatóközpontja által 2009-ben végzett kutatás eredményei alapján Erdély kisvárosaiban a megkérdezettek 81,9 százaléka nem kíván vállalkozást alapítani, míg a székelyföldi kisvárosok esetében ez az arány 78,3 százalék, mely számok azt bizonyítják, hogy ezen a területen nagyon sok tennivaló akad, továbbá indokolttá teszik az Európai Unió szintjén is aktuális témával való foglalkozást. Jelen kiadvány, valamint az ehhez hasonló tájékoztató anyagok alapvető fontossággal bírnak a fiatalok vállalkozási kedvének serkentésében, a hasznos tudnivalók közérthető, hozzuk közel álló formában való átadásában, annak érdekében, hogy minél eredményesebben valósíthassák meg gazdasági elképzeléseiket”- fejtette ki Bodor László, megköszönve a szerzők munkáját.

A továbbiakban Szőcs Endre a kiadvány szakmai jelentőségét értékelte, kiemelve az alapvető gazdasági tudás növelésének fontosságát a társadalomban, melynek szempontjából ez a kiadvány választ nyújthat a potenciális vállalkozók kérdéseire és segítségükre lehet a sikeres vállalkozások beindítása során.

Az este folytatásában a jelenlevő fiatalok különböző társasjátékok keretén belül mérték össze stratégiai gondolkodásukat, melynek végezetéül a legjobbnak bizonyulók az illető játékot vihették haza jutalmul.

A Vállalkozás START kiadvány szerzői Szakács Szilárd és Várhegyi László, míg a szakmai lektorálásról Debreczeni László, az RMKT alelnöke gondoskodott. A Communitas Alapítvány támogatásában megjelent kiadványt Könczey Elemér és Tóth Szabolcs karikatúrái is gazdagítják, továbbá a terjesztésére az RMDSZ, az RMKT,  a MIÉRT és különböző ifjúsági szervezetek struktúráin keresztül fog sor kerülni.