Valós decentralizációt! Sajtótájékoztató Temesváron

2013.10.23. | Temes , decentralizáció

Valós decentralizációt! Sajtótájékoztató Temesváron

Az RMDSZ álláspontja szerint az államigazgatás decentralizációját célzó folyamat nyomán minden olyan állami intézménynek, amely valamilyen adminisztrációs feladatkört lát el, a megyei, illetve a helyi önkormányzatok hatáskörébe kell kerülnie, az állam hatáskörében csupán a felügyeleti jogkörrel rendelkező intézmények kell maradjanak – jelentette ki Markó Béla szenátor szerdán, Temesváron tartott sajtótájékoztatóján.

Az RMDSZ volt elnöke Molnár Zsolt Temes megyei képviselővel, valamint Halász Ferenccel, a Temes megyei RMDSZ elnökével tartott közös sajtótájékoztatót, amelyen október 23-a jelentőségéről, valamint az erdélyi magyarságot érintő időszerű politikai kérdésekről beszélt.Markó Béla úgy értékelte, a decentralizációs törvény a jelenlegi kormány másfél éves tevékenységének első jelentős tervezete, amely – bár korántsem irányoz elő olyan széleskörű decentralizációt, mint amilyet az RMDSZ szorgalmaz – összességében egy fontos lépés. Az RMDSZ volt elnöke kifejtette, elégedetlen a kormány és a parlament másféléves tevékenységével, ez utóbbi a jelenleg érvényben lévő választási törvény következtében ugyanis túlméretezetté, nehézkessé, következésképpen alacsony hatásfokúvá vált. Ezért, álláspontja szerint a kormánynak mihamarabb egy új választási törvényt kellene kidolgoznia, amely a jövőre nézve egy sokkal kisebb létszámú, hatékonyabb és áttekinthetőbb parlamentet eredményezhetne. Markó Béla szerint valójában vissza kellene térni az előző, megyei listás rendszert előíró korábbi törvényhez, amely a jelenleginél arányosabb, átláthatóbb törvényhozást biztosított.

Az ország regionalizációját érintő kérdésre válaszolva leszögezte, az RMDSZ a jelenlegi túlbürokratizált adminisztráció leegyszerűsítését szorgalmazza, és nem támogatja egy újabb adminisztrációs szint létrehozását, ami csupán tovább növelné a bürokráciát. Különösen nem ért egyet azzal, hogy az eredetileg is mesterségesen létrehozott gazdasági fejlesztési régiókat adminisztrációs jogkörrel ruházzák fel, ez ugyanis azt eredményezné, hogy a magyar vezetésű megyékben a magyar közösséget megfosztanák a döntéshozás lehetőségétől. – Az RMDSZ sem az elvvel, sem a konkrét javaslattal nem ért egyet – nyilatkozta a szenátor.

Halász Ferenc, az RMDSZ Temes megyei elnöke a magyar nemzeti ünnepről szólva kiemelte: a temesváriak számára igen jelentős esemény az 1956-os forradalom, hiszen a magyarországi tüntetésekkel szolidarizálva a temesvári megmozdulás következtében több, mint kétezer diákot tartoztattak le, valamint halálos ítéletek is születtek.

Molnár Zsolt, az RMDSZ Temes megyei parlamenti képviselője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy Románia kiemelt figyelmet kell fordítson az új Európai Uniós költségvetési ciklusban a pénzalapok lehívására. A képviselő kifejtette, hogy e téren a Szövetség képviselőházi és szenátusi frakciói kedden megbeszélést folytatott az Európai Uniós pénzalapokért felelős miniszterrel a 2014-2020-as uniós finanszírozási rendszerről. A fiatal képviselő a továbbiakban felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány a decentralizációs törekvései mellett egy olyan ifjúsági politikát kell elfogadjon, amely a fiatalok munkavállalását szorgalmazza. „A kormány egy olyan ifjúságpolitikát kell kidolgozzon, amelynek prioritása a munkahelyteremtés. A decentralizáció során a Megyei Ifjúsági- és Sportigazgatóságok hatásköre alá kell helyezni ennek a gyakorlatba ültetését” – ismertette a képviselő, továbbá kihangsúlyozta, hogy a Szövetség kiemelt figyelmet fordít arra, hogy az oktatási rendszer és munkaerőpiac között egy olyan kapcsolatot hozzon létre, amely lehetővé teszi a frissen végzett egyetemisták mielőbbi alkalmazását. „A Képviselőházban jelenleg arról a törvénytervezetről tárgyalunk, amely lehetőséget biztosít a frissen végzett egyetemistának arra, hogy könnyebben munkát találjon. Ezt a skálát kellene szélesíteni a jövőben” – fejtette ki Molnár Zsolt a sajtótájékoztatón.

Temesvári látogatása során Markó Béla megbeszélést folytatott az RMDSZ Temes megyei szervezetének vezetőivel, valamint magyar oktatási szakemberekkel, majd részt vett és beszédet mondott Kós Károly emlékplakettjének felavatási ünnepségén a temesvári evangélikus templomban.