Van amiért küzdeni Szeben megyében is

2012.11.18. | Szórvány , Parlamenti választások , Szeben

A 14. Szeben Megyei Magyar Napok zárórendezvényét tartották vasárnap este a medgyesi Traube Művelődési Házban, ahol bemutatkoztak az RMDSZ Szeben megyei szenátor- és képviselőjelöltjei.

Balázs Béla, az RMDSZ Szeben megyei elnöke, szenátorjelölt köszöntőbeszédében számvetést készített a Szövetség elmúlt években elért eredményeiről, külön kiemelve az egyházi és közösségi ingatlanok visszaszolgáltatása terén elért sikereket és a medgyesi Báthory István Általános Iskola felújítását. “Van amiért küzdeni Szeben megyében is” – mondta Balázs Béla felidézve a medgyesi magyar iskola 290 éves évfordulóját, amelyet a napokban ünnepeltek. „Az állandó küzdelemben megerősít az a tudat, hogy teljes értékű magyar életet élnek közösségeink Medgyesen és környékén, nincsenek elszigetelve, együttesen törekednek kultúránk és évszázados hagyományaink megőrzésére” – hangsúlyozta az RMDSZ Szeben megyei elnök.

Sikeres az Összetartozunk Székelyföld-szórvány partnerség – értékelte az együttműködést ünnepi beszédében Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, kiemelve, hogy két éve Hunyad és Fehér megye mellett Szeben megye is bekapcsolódott a programba. „Tevékeny kapcsolat fűz bennünket a Szeben megyei magyarokhoz is, kulturális rendezvények, gyerekek táboroztatása zajlik a program keretén belül, legutóbb a 14. Szeben Megyei Magyar Napokon volt aktív háromszéki részvétel. Hunyad, Fehér és Szeben megyében évente 50 rendezvényünk van, megszólítva ezáltal 8-10 ezer magyar embert. Összetartozásunk jegyében hoztuk el ezt a székely zászlót, arra kérve Önöket, hogy vigyék magukkal ünnepeikre, legyünk mindannyian büszkék arra, hogy van magyar jövő Erdélyországban” – fordult a medgyesi magyarokhoz Tamás Sándor.  A háromszéki elöljáró kiemelte, Székelyföld belső anyaország szerepet vállalt, hiszen „megvan rá a gazdasági erőnk, a tudásunk és a politikai akaratunk, hogy felkaroljuk a szórványban élő közösségeket”.

Winkler Gyula EP-képviselő, az SZKT szórvány frakciójának elnöke megköszönte Balázs Bélának az elmúlt évek együttműködését, hiszen brüsszeli munkájában arra törekszik, hogy az erdélyi magyarságot a maga sokszínűségében képviselje, a Székelyföldtől a Bánságig, a határmenti településektől Krassó Szörényig, Medgyestől Hunyadig. „December 9-én az elmúlt 23 év legnehezebb parlamenti választására kerül sor, mert a nehéz gazdasági helyzet kihívásait kell megválaszolnunk. Az RMDSZ konkrét válaszokat fogalmazott meg választási programjában a munkahelyek hiányára, a nehéz szociális helyzetre, a gazdasági válságra. A fejlesztési, adóügyi és költségvetési javaslatainkat nemcsak szakpolitikusaink elképzeléseire, hanem az Erdélyi Konzultációra adott válaszokra is építettük, hogy megfeleljünk az erdélyi magyarok elvárásainak” – mondta Winkler Gyula, hozzátéve, hogy az RMDSZ ezzel egyidejűleg kidolgozta az Erdély 2020 gazdasági fejlesztési tervet, amelynek legfontosabb célja javítani az uniós támogatások felhasználásának, jelenleg katasztrofális arányát. „Az újból felerősödő magyarellenességre, de a közösségen belüli széthúzásra is nagyon határozott választ kell adnunk december 9-én, ez a válasz nem lehet más, mint az RMDSZ jelöltjeinek egységes támogatása” – fogalmazta meg a választások tétjét Winkler Gyula.