Vass Levente: nem az az ember dolgozik a legtöbbet egy közösségben, aki a leghangosabb

2017.05.04. | Aktuálpolitika

Az RMDSZ Marosvásárhelyi Szervezetének elnöke, Dr. Vass Levente és a Szövetség helyi tanácsosi frakciójának vezetője, Csiki Zsolt mai sajtótájékoztatójukon bejelentették: az RMDSZ támogatja a Szabad Emberek Pártjának (POL-SZEP) Római Katolikus Teológiai Líceum ügyében benyújtott sürgősségi határozattervezeteit.

Az RMDSZ frakciója következetesen, egységesen fellépve az iskola kérdésének megoldása érdekében a legutóbbi sürgősségi tanácsgyűlésre egy olyan határozattervezetet nyújtott be, amely, bár indoklásában, megszövegezésében eltér a POL-nak az iskola jogi helyzetét rendezni kívánó határozattervezeteitől, de jogi következményeit illetően azonos. Akkor a POL tanácsosai azt nyilatkozták, hogy mivel a jegyző nem láttamozta a benyújtott tervezeteinket, azt nem szavazzák meg. A POL mai tervezetét a jegyző szintén nem láttamozta, ennek ellenére ma az RMDSZ mégis megszavazza azt, hiszen az iskola ügyének rendezése, a szülők kérése számunkra elsődleges” – nyilatkozta Dr. Vass Levente, a marosvásárhelyi szervezet elnöke.

Emlékeztették a közvéleményt, hogy a tanügyminiszterrel folytatott keddi megbeszélés alapján a polgármesteri hivatal iskolákért felelős igazgatóságának, a város jegyzőjének, valamint a Maros megyei tanfelügyelőségnek közösen kell megoldást javasolniuk. A szaktárca kérésének megfelelően, az RMDSZ újbóli közbenjárásának köszönhetően a felsorolt intézmények a tegnap találkoztak. Amennyiben a miniszter által javasoltak szerint nem születik egy, mindenik intézmény által elfogadott határozattervezet, akkor az RMDSZ támogatja a POL javaslatát.

Emlékeztetni szeretném a közvéleményt, hogy a helyi költségvetés megszavazásának bojkottálásánál, ígéretükkel ellentétben egyetlen politikai párt sem maradt távol az RMDSZ frakciójához hasonlóan. Egyetlen más párt sem tartotta ezt taktikai lehetőségnek, és nem éltek vele. Mindezek ellenére, az RMDSZ marosvásárhelyi szervezete és tanácsosi frakciója a tanácsülést megelőzően írásos formában és sajtótájékoztató keretei között is közölte a POL-lal az álláspontját. Konstruktív magatartásunk és az ügy iránt való elkötelezettségünk jeleként pedig néhány módosító javaslatot is megfogalmaztunk számukra a tanácsülést megelőzően, amelyeket ha a POL-os kollégák is jónak tartanak, beterjeszthetik és módosíthatják javaslataikat. Az RMDSZ abban az esetben is támogatja a POL kezdeményezését, ha a módosító javaslatainkat nem iktatják be a határozattervezeteikbe, vagy ha az általuk beterjesztett és fenntartott határozattervezetek nem rendelkeznek a jegyző törvényességi láttamozásával a napirendre való felvételüket megelőzően ”– hangsúlyozta Vass Levente.

A sajtótájékoztatót követően, a POL-os tervezetet az RMDSZ támogatásával megszavazták a mai tanácsülésen. A Szövetség bízik abban, hogy a helyzet megoldódik azzal, hogy a tervezet kiállja a törvényességi próbát, amely a prefektus hatáskörébe tartozik.