Véget ért a 12. EU Tábor

2015.07.13. | Ifjúság , MIÉRT , Kós Károly Akadémia

Véget ért a 12. EU Tábor

Fotó: Csedő Attila

A Magyar Ifjúsági Értekezlet, az RMDSZ Ügyvezető Elnöksége, a Kós Károly Akadémia Alapítvány és a Wilfried Martens Centre for European Studies idén 12. alkalommal szervezte meg az EU Tábort. A marosfői rendezvényen 200 résztvevő, több mint 30 előadáson vett részt.

„Az idei tábor más volt, mint az eddigiek. 62 önkéntes összehangoltan dolgozott építéstől a lebonyolításig. Olyan témákat vállaltunk fel, amelyeket társadalmunk tabuként kezel, pedig nem kellene! Meggyőződésem, hogy egy ifjúsági szervezet legfőbb feladata fiatalosan, a fiatalokhoz szólni. Ezt tettük a tábor ideje alatt! Sok pozitív visszajelzést kaptunk, ami azt jelenti, hogy jó úton járunk. Külön köszönöm András Lóránd barátomnak táborigazgatói munkáját, de természetesen mindenkinek, aki segített a tábor felépítésében és lebonyolításában. Találkozunk jövőre!” – mondta Antal Lóránt MIÉRT-elnök, a tábor főszervezője.

A július 7-12. között megszervezett tábor a bevándorlásra, az aktuális európai problémákra, illetve a romakérdésre fektette a hangsúlyt. Az ötnapos rendezvény során a jelenlevők több mint 30 szakmai előadáson, kötetlen beszélgetésen, szabadidős programon vettek részt. A megújuló táborban kiállításra került Kása Béla fotográfus galériája, valamint Jakab Hunor Művészeti Tanodájának festményei is.

A tábor programjában szerepelt Roma Nap, kisebbségek helyzetét taglaló blokk és olyan egység is, ahol politikusok beszéltek a politikáról. Az újításnak számító Tabusarokban a homoszexualitás, a drogproblémák, a fogyatékkal élők és a női jogok a 21. században témakörök kerültek előtérbe.

Az idei csapatjátékban a táborozók civilszervezeteket alapítottak, melyeknek meghatározták céljait, vízióit, és éves programtervet is készítettek. A győztes csapat a MIJÁRT (Mindenkinek Jár a Tanulás) lett, tagjai egy Winkler Gyula és Sógor Csaba európai parlamenti képviselők által felajánlott brüsszeli kiránduláson vehetnek részt.