Véget ért a VII. Bölcs diákok - országos szintű vetélkedő – a Kolozsvári Református Kollégium csapata nyert (AUDIÓ)

2017.06.19. | Communitas

Fotó: Rab Zoltán

Lezárult a Communitas Alapítvány által hetedik alkalommal szervezett Bölcs diákok országos szintű vetélkedő, amelyen összesen 432 iskolás vett részt. A döntőben a legjobb négy csapat mérte össze tudását, köztük a székelykeresztúri Berde Mózes Unitárius Gimnázium, a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnázium, a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium és a Kolozsvári Református Kollégium diákjai. A legbölcsebb diákok címet a kolozsvári csapat vívta ki magának.

Az idei vetélkedőre 4−5 fős, IX-XIII. osztályos diákokból, valamint egy vezetőtanárból álló csapatok jelentkezhettek. A döntő feladatainak témája többek között Kallós Zoltán élete és munkássága, a Gyimes vidéke és a csángók története, Máté Angi Mamó című írása, valamint más erdélyi hagyományok voltak.

„A Milyen utcában laktak a dédszüleim? címet viselő országos szintű vetélkedő döntőjének fő témakörét a szülőföld és a honismeret alkotta. Célunk az volt, hogy az erdélyi magyarok színes és értékteremtő múltját megismertetessük a fiatalokkal, mindezt jó hangulatban, játékos formában. Ebből kiindulva az elődöntőn és a döntőn különböző interaktív feladatok elé állítottuk a versenyzőket, ilyenek voltak például a villámkérdések, a betűrejtvény, a kérdés-válasz, a drót nélküli telefon és az élő kézműves bemutató is” – nyilatkozta Márton Katalin, a Communitas Alapítvány gazdasági irodavezetője.

A dicséretben részesülő csapat tagjai egy-egy kalandpark belépőt, a harmadik csapat Vibe fesztivál belépőt, míg a második csapat tagjai fejenként 200 lej értékű sporteszközökre váltható vásárlási utalványt nyertek. Az első csapat tagjai egy-egy táblagép tulajdonosai lettek. A legjobb 10 csapat Gyimesközéplokon, a borospataki skanzenben találkozik majd újra július 23–29. között az egy hetes élménytáborban.

A Communitas Alapítvány 2010-től minden évben megrendezi a Bölcs diákok – országos szintű vetélkedőt, amelyen idén összesen 108 csapat vett részt. A három felvonásos megmérettetést az Erdélyi Magyar Televízió rögzítette, ez visszanézhető ITT.

Hanganyag:
Márton Katalin nyilatkozata