Végh Sándor: javítani kell az erdélyi magyar szakoktatás helyzetén

2016.10.28. | Oktatásügyek

Végh Sándor: javítani kell az erdélyi magyar szakoktatás helyzetén

„Nagyon fontosnak tartom az oktatási rendszer reformját, mert gyermekeink túl vannak terhelve. Sokféle dolgot tanulnak az iskolában, mindenképpen többet, mint amennyi későbbi boldogulásukhoz szükséges, és amennyi az életkoruknak megfelel. A használható tudás elsajátítása a cél, és nem a tananyag bemagolása” – mondta el Seres Dénes parlamenti képviselő, az RMDSZ Szilágy megyei szervezetének elnöke október 27-én a Szilágycsehben, Völcsökön és Szilágyszeg községben tartott találkozókon.

„Csökkenteni kell tehát a tananyagot, elérni azt, amit a szakminiszter is szorgalmaz, hogy hazaérve sokszor késő délután már ne a házi feladattal teljen az idő. Ha már az iskolában érthetően és logikusan meg tudják jegyezni a diákok az információkat, akár el is törölhetjük a házi feladatot” – tette hozzá Végh Sándor szenátor.

Az RMDSZ Szilágy megyei parlamenti képviselője és szenátora kifejtette a találkozók során: javítani kell az erdélyi magyar szakoktatás helyzetén a minőségi képzés feltételeinek megteremtésével. El kell érni, hogy lehessen jó szakács vagy autószerelő, akár szabó vagy fazekas az is, aki magyarul tanulja meg mestersége alapjait, ugyanakkor azt is cél, hogy vonzó legyen a gyermekeknek a szakképzés. Jól képzett magyar szakemberekre van szükség mind a Szilágyságban, mind egész Erdélyben, és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség dolgozni fog ezen.

A találkozók során az RMDSZ megvalósításairól és kiemelt jövőbeli céljairól értekeztek a pedagógusok, egyházak és civil szervezetek képviselői a jelöltekkel, valamint Szilágyi Róbert Istvánnal, a Szilágy Megyei Tanács alelnökével.