Versmaraton

2012.11.20. | Parlamenti választások , Bihar

„Mindig abban jártam, fáradék is bezzeg,Hogy magyar népemnek hírt-nevet szerezzek”

A fenti sorok, Arany János Toldi estéje című költeményében hangoznak el, de mottója lehetne az RMDSZ két jelöltjének is, akik e hét első napján versmaratonra hívták a szalontai, irodalomkedvelő közönséget.  Pető Csilla és Szíjjártó Zoltán mellett Pál Hunor és Kardos M. Róbert színművész segítette a felolvasást, mely déli két órától este nyolcig tartott.

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja”… ha nem is égetett, de hétágra sütött a nap, amikor a versmaratonra érkező első csoport elfoglalta a széksorokat a nagyszalontai Arany Palotában. A megjelenteket Pető Csilla képviselő köszöntötte, emlékeztetve arra, milyen fontos ismerni, újra meg újra felidézni Arany remekművét. Szíjjártó Zoltán az olvasás fontosságára figyelmeztette a diákságot. A magyarság megmaradása számára nagyon fontos a kultúra megőrzése, örvendetes, hogy a Nagyszalontán már hagyományos szavalóverseny mellett a maratoni felolvasás is lehetőséget kínál erre, mondta a szenátorjelölt. A Toldi első sorait Pál Hunor nagyváradi színművész tolmácsolta, majd Pető Csilla, Szíjjártó Zoltán, Török László polgármester, Patócs Júlia, a Művelődési Egyesület elnöke után átvették a szót az Arany János Elméleti Líceum diákjai.

A felolvasás folyamatos volt, délután négy óráig a Toldit hallhatták a jelenlévők. Az elbeszélés végén a maratoni versolvasás nem ért véget, a Toldi Szerelme következett. Közben a résztvevők folyamatosan cserélődtek, bekapcsolódott Kardos M. Róbert, a nagyváradi Szigligeti Színház színművésze, pedagógusok, irodalomkedvelők. Pető Csilla képviselő teljes családja részt vállalt az akcióban, még pici unokája is türelmesen hallgatta a verssorokat.

Délután hat órakor a trilógia harmadik részére került a sor. „Eközben a napnak szép piros sugára / Téli naplementen nyúgalomra szálla” – hangoztak Arany szavai, s közben a hajdúvárosban is beesteledett csöndben. A diákok sora azonban nem apadt, a széksoron ülőket rendszeresen újak váltották, végül több, mint háromszáz diák kapcsolódott be. A maratoni felolvasás ötletgazdája, Pető Csilla képviselő volt, a diákokat Sánta Elza Hajnalka magyartanárnő és Darvasi Zoltán, múzeumigazgató az Arany János Művelődési Egyesület vezetőségi tagjai irányították. A szervezők örömmel állapították meg, hogy a diákok örömmel és fegyelmezetten vettek részt az akcióban, minden bizonnyal a legközelebbi felolvasáson is részt fognak venni, ennek nyomán megszületett az elhatározás: a maratoni verselésnek folytatása következik.