Vidéki környezetben először vállaltak műemlékvédő feladatot kisiskolások

2016.03.11. | Kultúra

Vidéki környezetben először vállaltak műemlékvédő feladatot kisiskolások

Vidéki környezetben először vállaltak műemlékvédő feladatot kisiskolások Kalotaszentkirályon. Egyedi kezdeményezés tehát, és mindenképp jó példa azon vidéki tanintézmények számára, amelyek eddig nem bátorkodtak bekapcsolódni az Örökségünk Őrei Erdélyi Hálózatba. Az Ady Endre Általános Iskola kisiskolás őrei tanúbizonyságot tettek arról, hogy magukénak érzik épített örökségünket – tájékoztatott Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke azt követően, hogy Kalotaszentkirályon az Örökségünk Őrei helyi döntőjére került sor. A március 11-i, pénteki verseny nyertese a Varjúvárát ápoló hetedikes csapat, amelynek tagjai a nagyon ügyesen elvégzett értékmentő munka mellett Kós Károly életét és munkásságát is méltatták – brüsszeli tanulmányúton vesznek részt Winkler Gyula európai parlamenti képviselő jóvoltából.

Nagyon örvendek annak, hogy a 2012-ben útjára indított program négy év elteltével is virágzik, mi több: még több érdeklődőhöz jut el, akár olyan helyszínekre is, mint a Kolozs megyei Kalotaszentkirály. Hálával és köszönettel tartozunk a pedagógusoknak, az Ady Endre Általános Iskola tanárainak, akik első perctől támogatták a kisiskolásokat értékmentő munkájukban, miközben ők is nagy érdeklődéssel, kreativitással vettek részt a programban” – fogalmazott Hegedüs Csilla. Meggyőződése, hogy a csapatversenyt megelőző időszakban az intézményen belüli közösség-összetartáson is előmozdított a Fogadj örökbe egy műemléket!-jelszavú kezdeményezés, elősegítve ezáltal is a magyarságtudat megőrzését, ugyanakkor reméli, az iskolásokban az is tudatosult: nem elég értéket teremtetni, ez a tevékenység mit sem ér, ha ezen értékeket nem tudjuk életünk részévé tenni. Ahol a gyermekek az eddigiekben igazi őreivé váltak a műemlékeknek, ott számtalan oktatási, kulturális és figyelemfelkeltő rendezvény valósult meg azért, hogy az erdélyi magyarság számára fontos épületek visszakerüljenek a köztudatba – tette hozzá a kultúráért felelős ügyvezető alelnök.

Winkler Gyula emlékeztetett: „a mi Európánk nem olvasztótégely, a mi Európánk az identitások egymást kiegészítő mozaikja.” Kalotaszeg különleges ékköve az európai identitások mozaikjának – mutatott rá az EP-képviselő, majd azon örömét fejezte ki, hogy az Ady Endre Általános Iskola nyertes diákjai Brüsszelbe is elvihetik Kalotaszeg hírét, bemutatva az erdélyi magyar épített örökség értékeit Európa fővárosában.

A bonchidai Bánffy-kastélyt, a gyalui várkastélyt és Kós Károly Varjúvárát ápoló csapatoknak a pénteki verseny során különböző játékos vetélkedőkön kellett összemérniük tudásukat: villámkérdésekre válaszoltak, szerepjáték keretében egy turistának kellett bemutatniuk a gondját viselt műemléket, saját címert kellett elkészíteniük, valamint színdarabot adtak elő. Mindemellett: eddigi online és offline tevékenységüket ismertették, beszámoltak a takarítási akciókról és egyéb megmozdulásaikról is.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség 2012-ben indította útjára az Örökségünk Őrei - Fogadj örökbe egy műemléket programot, melynek célja a szórványban és interetnikus környezetben élő magyar közösségek identitástudatának megőrzése és fejlesztése, a közösségi élet helyszíneinek biztosítása, az összetartozás érzésének kialakítása és fenntartása épített örökségünk védelme, ápolása által.