Vincze Loránt: a fiatal közép-kelet-európai államoknak nem sikerült rendezniük a többség-kisebbség viszonyát

2015.11.21. | MIÉRT

A visegrádi országok biztonságpolitikai kihívásairól értekezett a migrációs válság tükrében Vincze Loránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) alelnöke vitapartnereivel, Takács Szabolccsal, Magyarország európai ügyi államtitkárával és Szenkovics Dezsővel, a Sapientia EMTE egyetemi adjunktusával szombat délután Kolozsváron, a II. Visegrádi Nemzetközi Ifjúsági Konferencián. A panelbeszélgetésen saját brüsszeli tapasztalatából érzékeltette a történelem szemünk előtt zajló változásait, a terrorfenyegetettséget, a migránsválságot, az iszlamista radikalizálódást, illetve a mindezt hatékonyan kezelni hivatott nyugat-európai országok cselekvésképtelenségét.

„A pozitívnak tekinthető fejlemények mellett: az ENSZ Biztonsági Tanácsának döntése az Iszlám Állam elleni háborúról, az európai országok közös fellépési szándéka, a Visegrádi országok megtalált közös hangja, azonban a Kelet és Nyugat közötti szembenállásnak lehetünk ismét tanúi. A napokban hangzott el a mini-Schengen, amely már európai identitásválságnak tekinthető” – fogalmazott Vincze Loránt és feltette a kérdés: lehet, hogy a fiatal kelet-európai demokráciák állnak szemben a nyugat-európai, régi tagállamok liberális demokráciájával?

Vincze Loránt szerint az utóbbi hetekben, hónapokban történt európai események olyan korábbi problémákat szorítottak háttérbe, mint a térség országai közötti ellentétek, a gazdasági válság, az Oroszországgal szembeni szankciók vagy a Kelet-Európából nyugatra vándorló munkavállalók kérdése. A FUEN alelnöke, az RMDSZ külügyi titkára szerint a kisebbségi kérdés megoldása továbbra is háttérben marad, sok fiatal kelet-európai demokráciában még a nemzetiségi kérdést, a többség–kisebbség viszonyát nem sikerült megoldani. Az uniós szabályozások, amelyekért a FUEN is dolgozik, egyelőre nem születnek meg, a meglévő kisebbségi szabályozások egyelőre gyenge jogokat jelentenek. A térség államainak többsége nem akar kollektív jogokról vagy többség kisebbség megállapodásról beszélni – fogalmazott Vincze Loránt, a MIÉRT és a Fidelitas által szervezett kolozsvári Visegrád 4+ ifjúsági konferencián.