Vincze Loránt a FUEN új elnöke

2016.05.22. | Kisebbségvédelem , FUEN

Vincze Loránt a FUEN új elnöke

A lengyelországi Boroszlóban (Wroclaw) tartott kongresszusán az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) új elnököt választott Vincze Loránt személyében, akit az RMDSZ jelölt a tisztségre, miután az elmúlt három évben a FUEN alelnökeként dolgozott az európai őshonos kisebbségek érdekében.

Megtiszteltetés számomra átvenni a FUEN vezetését, folytatni a kisebbségi ernyőszervezet 67 éves örökségét és az európai nemzetiségek nagy közösségét képviselni" –  mondta a választási eredményhirdetést követően a FUEN új elnöke.

Vincze Loránt jelölését az RMDSZ nevében Sógor Csaba európai parlamenti képviselő tartotta fenn a FUEN Közgyűlésén. Sógor méltatta az elnökjelölt eredményeit a kisebbségvédelem területén, szakmai felkészültségét, politikai tapasztalatát, valamint nyelvtudását és kiegyensúlyozott személyiségét, amelyek mind a tisztség betöltésére ajánlják.

A Közgyűlés soraiból érkező kérdésre a FUEN új elnöke az európai kisebbségvédelem esélyeiről elmondta: „többen kérdezték tőlem, hogy milyen esélyeink vannak az európai színtéren. Válaszomban mindig kiemeltem, minden bizonnyal jó úton vagyunk, mert határozott lépéseket tettünk a megfelelő irányba. Mi tudjuk, hogy a kisebbségi ügyek európai szintű rendezését akarjuk, miközben ellenfeleink a többség soraiból vagy egyes nemzetállamok részéről maguk sem tudják, mit is védenek, egyszerűen közömbösek, távolságtartók vagy éppen ellenségesek. Ez a gyengéjük és ez a mi esélyünk is egyben, hogy sikerre vigyük közös ügyeinket." Vincze Loránt programbeszédében három kulcsszóban nevezte meg mandátuma központi elemeit: a kisebbségi szolidaritást, a prioritások átrendezését, a szervezet átláthatóságának és ismertségének növelését említette.

A FUEN kongresszusán az RMDSZ képviseletében jelen volt még Korodi Attila parlamenti képviselő, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének tagja, Molnár Zsolt parlamenti képviselő, valamint Szilágyi István, az RMDSZ külügyi és kisebbségügyi tanácsosa. A delegáció tagja volt Biró Zsolt, a Magyar Polgári Párt elnöke. Jelen volt a Kárpát-medencei magyarok képviseletében Berényi József, a felvidéki MKP leköszönő elnöke; Brenzovics László, a KMKSZ elnöke (Kárpátalja), valamint Horváth Ferenc, a Muravidéki magyar önkormányzat elnöke. Magyarországot Brendus Réka, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezető-helyettese és Pappné Farkas Klára, a Magyar Országgyűlés főosztályvezető-helyettese képviselte a kongresszuson.