Vincze Loránt: a magyar nemzet ne veszítsen képviselőket Brüsszelben!

2014.04.24. | Marosvásárhely , európai parlamenti választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Vincze Loránt: a magyar nemzet ne veszítsen képviselőket Brüsszelben!

„Ha magyar nemzetben gondolkodunk, maximalizálnunk kell az esélyeket: a magyarországiak mellett legyen ott Brüsszelben három erdélyi és két felvidéki magyar képviselő. Azokat a helyeket, amelyeket a Lisszaboni Szerződésben foglalt tagállam-bővítési feltételek miatt Románia és Magyarország elveszített az Európai Parlamentben, pótoljuk fel mi, hogy a magyar nemzet ne veszítsen képviselőket Brüsszelben” – reagált Vincze Loránt újságírói kérdésre azon a mai marosvásárhelyi sajtótájékoztatón, amelyet Peti András alpolgármesterrel közösen a holnap kezdődő EP-választási kampány kapcsán tartott. 

Vincze Loránt szerint közösségünk szempontjából lesújtó eredményt jelentene, ha Románia 32 román képviselőt küldene az Európai Parlamentbe, akik között egyetlen magyar hang sem volna, „hiszen biztos, hogy ők nem fogják képviselni a mi érdekeinket, ügyeinket Brüsszelben”.

 

Az RMDSZ-es lista harmadik jelöltje szülővárosában, Marosvásárhelyen kezdi az egyhónapos kampányt, amelynek során valamennyi erdélyi megyébe ellátogat, hogy – akárcsak a többi jelölt, akikkel párhuzamosan járják az erdélyi településeket – megszólítsa a magyar közösségeket, és felhívja a figyelmet a brüsszeli magyar képviselet jelentőségére. „Egy romániai magyar számára nagyon fontos úgy tekinteni Brüsszelre, mint a hárompillérű képviselet egyik oszlopára. A helyi közösségeket az önkormányzati döntések viszik előre, az ország fejlődése szempontjából a legfontosabb helyszín Bukarest, viszont a legnagyobb pénzalapok, a mezőgazdasági támogatások Brüsszeltől függnek. Egyik pillért sem engedhetjük meggyengülni, mert az a többit is veszélyeztetni fogja, és az egész érdekvédelmi konstrukciónk összedőlhet” – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Vincze Loránt. A jelölt szerint ráadásul az erdélyi magyarság autonómiatörekvései, az egyéni kisebbségi jogok is csak európai uniós támogatással valósulhatnak meg: „nem mindegy, hogy ehhez milyen hátszél érkezik Brüsszelből. Hogy el tudjuk-e hozni a jó európai gyakorlatokat, és a román többséggel való párbeszédben tudjuk-e hasznosítani érveinket, ebben van a legtöbb hozadéka a brüsszeli képviseletnek” – tette hozzá az RMDSZ-es európai parlamenti képviselőjelölt.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.