Vincze Loránt: A marosvásárhelyi helyzetből kiindulva, készüljenek helyi kisebbségvédelmi javaslatcsomagok

2013.09.13. | Kisebbségvédelem , Marosvásárhely , Kisebbségi polgári kezdeményezés
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Vincze Loránt: A marosvásárhelyi helyzetből kiindulva, készüljenek helyi kisebbségvédelmi javaslatcsomagok

A Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány által szervezett kisebbségi konferenciát követő sajtótájékoztatón az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) küldöttsége megfogalmazta következtetéseit a marosvásárhelyi magyar-román együttélés állapotáról.

Hans Heinrich Hansen, a FUEN elnöke elmondta, az elmúlt két napban találkoztak az RMDSZ megyei és városi vezetőivel, a város alpolgármesterével, a megyei tanács elnökével és a civil szervezetek képviselőivel. Tapasztalata szerint a kétnyelvűség egyelőre csupán a nyilatkozatokban teljes, a marosvásárhelyi magyar és román közösségek közötti feszült viszony tetten érhető. A kisebbségi ernyőszervezet elnöke szerint párbeszédre van szükség a két közösség között, az első lépést pedig a többségnek kell megtennie, de a kisebbségben is meg kell hogy legyen a nyitottság annak befogadására.

 

Vincze Loránt, a FUEN alelnöke, az RMDSZ külügyi titkára úgy fogalmazott: huszonhárom esztendő demokrácia nem volt elegendő ahhoz, hogy a városban román és a magyar közösség fesztültségektől mentes környezetben éljen. "A magyar érdekképviseletnek továbbra is hosszan meg kell küzdenie minden közösségi eredményért. Az 1998-ban elfogadott helyi közigazgatási törvény anyanyelvhasználati kitételeit még mindig nem érvényesültek teljesen. A feliratok, az iskolanévadások és sok más kapcsolódó terület ki van szolgáltatva a polgármester kénye-kedvének. Ez európai szemmel nézve elfogadhatatlan helyzet" - mondta a FUEN alelnöke. Úgy fogalmazott: mindeközben van a többség és kisebbség között van egymás iránti nyitottság, de sok még a tennivaló. A magyarok például ismerik a román nyelvet, befogadóbbak a román kultúra iránt, román oldalon viszont még nem érzékelhető szándék a magyar nyelv megtanulására. Ezt a lehetőséget viszont a magyaroknak kellene felajánlaniuk. Nekik kellene kiadványok révén jobban közvetíteni a többség fele kéréseiket, sajátosságaikat. Mindezt persze nehezíti a város polgármesterének elfogadhatatlan hozzáállása, amellyel lehetetlenné teszi például magyar rendezvény szervezését a város főterén - hangsúlyozta.

 

Vincze Loránt közölte, hogy a FUEN most szervezett első igazgatótanácsi ülésén, a marosvásárhelyi helyzetből kiindulva javasolta: az ernyőszervezet kezdeményezze, hogy az európai kisebbségvédelmi csomag mintájára a nemzeti közösségek dolgozzák ki helyi kisebbségvédelmi javaslataikat, amelyek teljesítését időről-időre elemezni lehet. A következtetéseket a FUEN egy kiadványba foglalva az Európa Tanács és az Európai Unió intézményei elé fogja tárni.

 

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a FUEN Brüsszelben, az Európai Parlamentben fogja megünnepelni a Nyelvek Európai Napját. A rendezvény házigazdája Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője lesz. EP-képviselők, a FUEN elnöksége és a szervezet Párbeszéd Fóruma (Dialogue Forum) lesznek jelen az ebből az alkalomból szervezett rendezvényeken.

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.