Vincze Loránt: az EU megújulását szeretnék a kisebbségi közösségek

2016.03.21. | FUEN

Vincze Loránt: az EU megújulását szeretnék a kisebbségi közösségek

„Forradalomra talán nem, de az Európai Uniónak változásra és megújulásra van szüksége ahhoz, hogy képes legyen meghallani a nemzeti kisebbségek kiáltó szavát” – jelentette ki Vincze Loránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) alelnöke, az RMDSZ külügyi titkára az Európai Nemzetiségek Ifjai (YEN) pécsi találkozóján, március 20-án.

Az alelnök köszöntőjében összefoglalta a FUEN előtt álló legfontosabb célokat: „a fiatalok ma is, mint mindannyiszor a történelem során, békét és változásokat akarnak, a kisebbségben élő fiatalok pedig emellett önrendelkezést és egyenlőséget. A különböző nemzetiségeket képviselő ifjak már tudják, mi a szolidaritás és a közös cselekvés értéke.”

Vincze Loránt a YEN és a FUEN közti szorosabb együttműködés fontosságáról beszélt, a kisebbségpolitika potenciális „innovációs központjának” nevezve az ifjúsági szervezetet. A regionális és kisebbségi nyelvek ápolása kapcsán Európai tapasztalatokat idézett, amelyek egyértelműen bizonyítják, hogy a többnyelvűség óriási erőforrás. A jó nyelvtudás nagy előnyt jelent a munkaerőpiacon, mivel a kisebbségben élő ifjak legalább két-, de leginkább három- vagy többnyelvűek. Arra kérte a fiatalokat, hogy anyanyelvüket bátran népszerűsítsék környezetükben, különben a kevésbé beszélt nyelvek eltűnhetnek. „Együtt kell dolgoznunk azon, hogy ezeket a nyelveket felélesszük. Legyen menő kisebbségi vagy regionális nyelven beszélni!” – hangsúlyozta Vincze Loránt.

Jó látni, hogy fiataljaink lelkesek, értékes hozzájárulásuk van az otthoni tennivalókhoz, és nagyon jó jelöltjeik vannak, miközben ma Romániában egyáltalán nem könnyű döntés közéleti szerepet vállalni” – méltatta a fiatalok önkormányzati választásokon való indulását az RMDSZ külügyi titkára.

A YEN eseményén részt vett a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) küldöttsége is, beszédet mondott Matic Germovšek, a YEN elnöke, Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke, dr. Gerner Zsuzsanna, Németország pécsi tiszteletbeli konzulja. A YEN húsvéti szemináriumának házigazdája a pécsi GJU – a Magyarországi Német Fiatalok Közössége volt.