Vincze Loránt: Brüsszel a nemzeti szolidaritás helyszíne

2014.05.15. | autonómia , Székelyföld , Kovászna , európai parlamenti választások

Vincze Loránt: Brüsszel a nemzeti szolidaritás helyszíne

Fotó: Mihály László

„Brüsszel a nemzeti szolidaritás megfelelő helyszíne: magyar ügyekben közösen lépnek fel Erdély, Felvidék és Magyarország képviselői. Mi azt szeretnénk, ha Magyarország minél erősebb lenne és minél többet tudna segíteni közösségünknek az Európai Unióban, hiszen ezáltal a mi sorsunk is jobbá válik. Az elmúlt években a nemzeti partnerség számos jó példája mutatkozott meg Brüsszelben, ahol az RMDSZ európai parlamenti képviselői együtt dolgoztak a Fidesz és az MKP képviselőivel, és biztos vagyok abban, hogy ez a következő mandátumban is így fog történni. A kettős állampolgárság ráadásul az anyaország szorosabb kötődését is jelenti a nemzetrészekhez, illetve annak biztosítékát, hogy a külhoni magyarok érdekében fel fog lépni az Európai Unióban és minden nemzetközi fórumon” – mondta el Vincze Loránt európai parlamenti képviselőjelölt szerdán este a kézdivásárhelyi Vigadóban tartott teltházas autonómiafórumon. Az eseményen, amelynek Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke volt a házigazdája, részt vett Fejér László Ödön háromszéki parlamenti képviselő, valamin René Tumler, a Dél-Tiroli Néppárt ifjúsági szervezetének elnöke is.

Előadásában Vincze Loránt az európai autonómiamodellek, valamint a kisebbségvédelmi harc ismertetése mellett azt is aláhúzta, változás szelét érezni Európában, mivel egyre több nagy tagállam ismeri el az őshonos nemzeti közösségeket és fogadja el a kisebbségi jogokat. „Ha Franciaország, Németország, Belgium, Dánia egy kisebbségi szabályozást sürgető koalíció élére áll, lassan nyert ügyünk lesz. Egyrészt már összegyűjtöttük a kisebbségeket, a továbbiakban elkezdjük meggyőzni a tagállamokat, az uniós intézményeket, és fokozatosan egy kritikus tömeg fog támogatni bennünket. Amikor az európai szerződések módosítása lesz napirenden, közösségünk képviselőinek ott kell lenniük és le kell tenniük javaslataikat a kisebbségi keretszabályozásra vonatkozóan” – tette hozzá a politikus.

Miután a fórum elején tartott köszöntőjében Fejér László Ödön Székelyföld tiszteletbeli brüsszeli nagykövetévé nevezte ki Vincze Lorántot, ezt a felkérést Tamás Sándor is megerősítette azzal, hogy egy-egy székely zászlót ajándékozott a képviselőjelöltnek, illetve René Tumlernek.

Vincze Loránt kampánykörútja ma a Gyergyói-medencében folytatódik.