Vincze Loránt: Előkelő helyre kell tennünk értékeinket

2014.04.12. | Maros , Kultúra

Vincze Loránt: Előkelő helyre kell tennünk értékeinket

„Virtuális könyvespolcról” emelte le József Attila kötetét a Költészet Napján Vincze Loránt, aki szerint „amikor a magyar költészetről beszélünk, a gyökereinkhez fordulunk, a magyar költőkhöz. Nyolcvan, száz évvel ezelőtt megfogalmazott verseik a mának is üzennek” – mondta el az április 11-én tartott ünnepi beszédében az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje. Vincze Loránt azon a verses, zenés József Attila-esten vett részt, amelyet a Marosvásárhelyi RMDSZ, a Divers Egyesület és az ARTECOTUR Egyesület szervezett a magyar költészet napja alkalmából Elutazni Önmagunkhoz... címmel.

A magyarok című József Attila-verset választva Vincze Loránt úgy vélte, az abban közvetített üzenet ma is időszerű: legyünk nyitottak, tekintsünk reménykedve a világra. Nyissunk Európára is, „hiszen ott egy virtuális könyvespolcon megtalálhatók Goethe, Baudealaire és más nemzetek költőinek művei. Ezen a polcon pedig úgy kellene igazítanunk a könyveket, hogy a mi értékeink, hagyományaink előkelő helyen legyenek.” A képviselőjelölt szerint azonban nem mindegy, hogy mindez a polc mely részén foglal helyet, „hiszen Európában minden téma azok alakításában kerül fel arra a polcra, akik éppen ott vannak, akik részt vesznek a munka elkészítésében. Ha nem vagyunk ott, József Attila csak a polc szélén kap helyet, így elfelednek minket Európában. Ezért fontos, hogy József Attilával együtt érezzük, Európa a miénk is. Erdély ott van Európában, és Brüsszelt el tudjuk hozni Erdélybe” – mondta Vincze Loránt, hozzátéve, a magyar költő Dunája is a népek összetartozását szimbolizálja, a jövőben pedig ez az elv kell sarkalljon bennünket az együttműködésre.