Vincze Loránt európai parlamenti képviselőjelölt, a FUEN alelnöke képviseli az RMDSZ-t az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának kongresszusán

2014.05.07. | Kisebbségvédelem , Európai Unió , FUEN , európai parlamenti választások

Az európai őshonos kisebbségek ernyőszervezete május 7–10. között Flensburgban, a német-dán határvidéken tartja 65. kongresszusát. A helyszínválasztás a német-dán történelmi megbékélés évfordulóját és a két országban élő nemzeti kisebbségek helyzetének azt követő rendezését jelzi.

Az európai nemzeti közösségek képviselői a kongresszuson ünneplik május 9-ét, Európa Napját, ennek keretében céljuk felhívni az Európai Unió figyelmét, arra, hogy foglalkozzon az őshonos kisebbségek védelmével. A kongresszus Kisebbségi Kiáltványt készül elfogadni, amely tíz pontban foglalja össze az őshonos kisebbségeknek az Európai Unió - az új Európai Bizottság és az Európai Parlament fele megfogalmazott követeléseit. Vincze Loránt alelnökként a Kisebbségi Kiáltvány és a kongresszusi határozatok előkészítését koordinálta.