Vincze Loránt: ötszörös értéke van egy erdélyi magyar szavazatának

2014.05.20. | Kisebbségvédelem , FUEN , európai parlamenti választások

Vincze Loránt: ötszörös értéke van egy erdélyi magyar szavazatának

„Az európai őshonos közösségek érdekében csupán a soraikból választott európai parlamenti képviselők tudnak hitelesen és sikeresen fellépni. Mindazok a kisebbségi szervezetek, amelyek számaránya nem teszi lehetővé, hogy saját küldöttet delegáljanak az Európai Parlamentbe, számítanak az erős és nagy közösségekből származó európai parlamenti képviselők jelenlétére és ügyük európai uniós támogatására. A romániai magyarságnak, a felvidéki magyaroknak, a dél-tiroli németeknek és a belgiumi németeknek van reális esélyük arra, hogy a május 25-i európai parlamenti választások eredményeképpen elküldjék képviselőiket Brüsszelbe, a franciaországi bretonok és a görögországi törökök pártjai pedig szintén listát állítottak” – mondta el Vincze Loránt RMDSZ-es európai parlamenti képviselőjelölt, a FUEN alelnöke annak kapcsán, hogy az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) felhívással fordult az őshonos kisebbségekhez, arra kérve őket, hogy egységesen támogassák a kisebbségi jelölteket.

„Együtt dolgozunk egy olyan Európáért, amelyben a kulturális és nyelvi sokszínűség érvényesül, és a kisebbségek jogai védelmet élveznek. Közösen szeretnénk egy olyan Uniót, amely őre és bátorítója a közösségi jogoknak, ehhez azonban képviselőinknek ott kell lenniük az Európai Parlamentben” – tette hozzá Vincze Loránt.

A felhívást a FUEN és tagszervezeteinek jelöltjei – Winkler Gyula, Sógor Csaba és Vincze Loránt (RMDSZ), Csáky Pál (MKP, Szlováka), Dorfmann Herbert (SVP, Olaszország), Klinkenberg Lydia (ProDG, Belgium), Cavus Mustafa Ali (DEB, Görögország) és Pelle Yves (Parti Breton, Franciaország) – látták el kézjegyükkel. „Mi, a FUEN tagszervezetei szoros együttműködésben fogunk dolgozni a kisebbségi közösségek és a régiók közötti szolidaritás megerősítésében” – áll a dokumentumban.