Virtuózok székelyföldi turnéja: van jövője a komolyzenénk Erdélyben

2015.08.09. | Kultúra
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Virtuózok székelyföldi turnéja: van jövője a komolyzenénk Erdélyben

Teltházas gálával zárult szombaton, augusztus 8-án a Virtuózok székelyföldi turnéjának első kiadása Csíkszeredában, a Szakszervezetek Művelődési Házában. A szervezők úgy értékelik, a koncertsorozat elérte célját: a tehetséges gyermekek bemutatkozását támogató projekt Székelyföldet négy napra, augusztus 5–8-ra a magyar komolyzene központjává varázsolta. Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke mérföldkőnek, az erdélyi magyar komolyzene meghatározó momentumának tekinti a kezdeményezést.

Szerdán több mint harmincan vettek részt a csíkszeredai előválogatón, a háromnapos koncertsorozat állomásain – Székelyudvarhelyen, Sepsiszentgyörgyön, valamint Csíkszeredában – pedig teltházas közönség előtt játszottak helyi és magyarországi művészek. Jogosan állíthatjuk, hogy az erdélyi magyar közösség igényli a komolyzenét, régiónk pedig, még ha pár napra is, de felkerült a klasszikus zenei kezdeményezések térképére” – mutatott rá a Virtuózok székelyföldi turnéjának eredményeire a Szövetség ügyvezető alelnöke, kiemelve a rendezvénysorozat jótékony jellegét is: a bevétel teljes összegét Böjte Csaba ferences rendi szerzetes Dévai Szent Ferenc Alapítványának ajánlják fel a szervezők. „A Romániai Magyar Demokrata Szövetség mindig kiemelten támogatta azokat a kezdeményezéseket, amelyek közösségünk, az erdélyi magyar emberek javát szolgálta – ezúttal is örömmel járultunk hozzá ahhoz, hogy gyermekeink itthon is megmutathassák tehetségüket, teret adjunk annak, hogy szakmájukban képzelhessék el jövőjüket, nemzetközi szinten megbecsültté váljanak” – tette hozzá Hegedüs Csilla.

 

Az ügyvezető alelnök és Molnár Levente operaénekes, a turné megálmodója köszönetüket fejezték ki a Csíki Kamarazenekarnak, a Virtuózok stábjának, valamint a csíkszeredai szervezőknek a kiemelkedő művészeti teljesítményért és a kiváló munkáért.

 

Székelyföld, de Erdély is megérett arra, hogy a Virtuózokkal hagyományt teremtsünk. Mind a szakma, mind pedig fiataljaink bebizonyították, hogy régiónk fontos elemét képezi a kultúra, a komolyzenének itthon is van jövője” – összegzett Molnár Levente, az ARTS’ART4U Alapítvány létrehozója.

 

A székelyföldi koncertsorozat és előválogató esemény fő támogatója a Romániai Magyar Demokrata Szövetség. További támogatók: Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa, Hargita Megye Tanácsa, Csíkszereda Polgármesteri Hivatala, Kovászna Megye Tanácsa, Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala, valamint az Európai Néppárt.

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.