Vissza kell szerezni az ifjúság bizalmát! - Kampányzáró sajtótájékoztatót tartott László Attila, Csoma Botond és Kinizsi Zoltán

2012.12.05. | Kolozs , Ifjúság , Parlamenti választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Vissza kell szerezni az ifjúság bizalmát! - Kampányzáró sajtótájékoztatót tartott László Attila, Csoma Botond és Kinizsi Zoltán

fotó: Váczi Roland

Vissza kell szerezni a fiatalok állami intézmények iránti bizalmát, és ehhez meg kell változtatni utóbbiaknak a fiatalokhoz való viszonyulását. Elsősorban csökkenteni kell a bürokráciát, biztosítani kell az átláthatóságot és az előreláthatóságot – foglalta össze László Attila, a kolozsvári 2. számú szavazókörzet RMDSZ-szenátorjelöltje szerda délelőtti kampányzáró sajtótájékoztatóján.

A fiatalok itthon tartásáról a szövetség szenátorjelöltje elmondta: „Sajnos, általános, tehát nem csak a magyar közösséget, hanem az egész társadalmat érintő probléma, hogy az egyetemet végzett fiatalok 75 százalékának szándéka elhagyni az országot. Ez társadalmi és etnikai probléma is egyben, hiszen az anyagi vonatkozáson túl a kulturális tényezőkkel és az anyanyelv használatával is összefügg. Ahhoz, hogy visszaszerezzük a fiataloknak a közintézményekkel és az államigazgatással szembeni bizalmát, több területen is változtatni kell” – mondta a szenátorjelölt.

Kifejtette: először az oktatás területén szükséges a változás. A szövetség elsőrendű prioritása az anyanyelvi oktatás biztosítása, a második tényező pedig egy olyan finanszírozási rendszer kialakítása, amely az oktatási rendszer valós költségeit fedezi. „A frissen végzett egyetemisták vállalkozói kedvét törvény által kell serkenteni olyan támogatás alap létrehozásával, amelyben az egyetemek és a helyi önkormányzatok is szerepet kapnak, ezáltal biztosítva a fiataloknak az indulás, a pályakezdés lehetőségét” – fogalmazott László Attila. Szerinte a jelenlegi 3 éves határidőt 5 évesre kellene meghosszabbítani az olyan építkezések esetén, amikor az önkormányzat biztosítja a területet a fiataloknak.

„Serkentené a gyermekvállalási kedvet, ha a fiataloknak nem csak egy mandátum erejéig, hanem hosszú távra érvényes, tervezhető jövőt lehetővé tevő csomagot biztosítunk” – mondta az RMDSZ szenátorjelöltje.

Hangsúlyozta: olyan törvényeket kell alkotni, amelyek lehetővé teszik, hogy nyereségüket a vállalkozók ne csak új technológiákba és a vállalkozás bővítésébe, hanem ingatlanokba is visszafordíthassák, saját alkalmazottjaiknak teremtve ezáltal lakófelületet. László Attila szerint csökkenteni kell a bürokráciát az Állami Lakásügynökség által épített, ún. ANL-s lakások és a szociális lakások igénylésekor; ugyanakkor lehetőséget kell teremteni, hogy ha nő a családtagok száma, a bérlők tágasabbra cserélhessék az ingatlant.

László Attila elmondta: finanszírozási alapot kell létrehozni az urbanizáció támogatására, olyan esetekben, amikor a hatóságok a várost több mint két hektár területtel bővítenék, főleg az úthálózat fejlesztése céljával.

Kinizsi Zoltán képviselőjelölt a szakképzésre hívta fel a figyelmet. Szerinte a szakmai oktatást biztosító intézmények az utóbbi években háttérbe szorultak, holott a munkaerőpiacon nagy igény van a szakemberekre, a mesteremberekre. Elmondta: Brassóban jól működik az az oktatási minta, amelyet az egész országra ki kellene terjeszteni; a brassói városháza ugyanis a megyei tanfelügyelőséggel, a német vállalkozók klubjával, valamint más vállalkozókkal együttműködve létrehozták a fiatalok számára a megfelelő, piacorientált szakképzést, ezáltal tanulmányaik befejeztével nagy részük biztos munkahelyhez jut.

Csoma Botond a kampány során szerzett tapasztalatairól beszámolva elmondta: az ifjúság bizalmatlan a politikai rendszerrel szemben, ráadásul a fiatalok a politikai csatározásokból csak azt látták, hogy a politikusok a saját érdekeiket tartják szem előtt. „Az is tagadhatatlan – tette hozzá –, hogy bár nem mindenki lehet akadémikus, a szülők gyakran elutasítják a szakiskolákat. Sok egyetem egyszerű diplomagyárrá vált, a felvételikor meghirdetett helyek száma és a szakok nem alkalmazkodnak a munkaerőpiac igényeihez. Az oktatás során nem helyeznek elég hangsúlyt a gyakorlatra, ezért a frissen végzett diplomások nagy része a külföldi munkavállalás mellett dönt. Ahhoz, hogy itthon tarthassuk a fiatalokat, gazdasági növekedés kell” – foglalta össze Csoma. Ennek kapcsán László Attila megjegyezte: mindhárman (a jelöltek – sz. m.) példaként szolgálhatnak arra, hogy életük egy bizonyos szakaszában külföldön tanultak, de hazatértek, és jelenlétükkel bebizonyították: itthon is lehet jövőt tervezni és boldogulni.

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.