Visszakapta nevét Szentjobb

2012.10.30. | Bihar
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Elfogadta a Parlament a Berettyócsohaj község nevének megváltoztatására vonatkozó tervezetet. Cseke Attila szenátor és Lakatos Péter volt parlamenti képviselő javaslatára a közigazgatási egység visszakaphatja a Szentjobb nevet és a községközpontot is visszaköltöztetik az új nevet adó – egyébként legnagyobb (a község teljes lakosságának 55%-át adó) faluba. A javaslat a mai, október 30-i ülésen 62 igen-szavazatot kapott, pontosan annyit, amennyi szükséges volt az organikus törvény elfogadásához.   

A községben az RMDSZ-többségű helyi tanács javasolta népszavazás kiírását a névváltoztatásról és a központ áthelyezéséről, a referendumot 2008. november 30-án tartották. Akkor a lakosság 52,37%-ének részvétele mellett, a kezdeményezés mellett 93,29% voksolt. Ennek nyomán nyújtották be a parlamentbe a törvényjavaslatot, amelyet a Képviselőház 2010. május 5-i ülésén el is fogadott.
    
Közben, a helyi népszavazást jóváhagyó helyi tanácsi határozatot az ellenzők egy kis csoportja megtámadta a közigazgatási bíróságon, ennek a folyamatnak a végén a Nagyváradi Ítélőtábla, 2012 májusában, az önkormányzatnak adott igazat, törvényesnek nyilvánítva a helyi népszavazás eredményét. A közigazgatási procedúra lezárása után került a tervezet a Szenátus Közigazgatási Bizottsága elé, amely többségi szavazattal elfogadásra javasolta a tervezetet.
    
„Szentjobb neve szimbolikus értékű a bihari, sőt, az egész erdélyi magyarság számára, hiszen államalapító királyunk ereklyéjét itt őrizték, erről kapta a falu és a község is a nevét – nyilatkozta a törvény elfogadása kapcsán Cseke Attila szenátor. – De 1968-ban, a közigazgatási átszervezéskor, a községközpontot elhelyezték a legnagyobb, és egyben legmagyarabb településről, ekkor keresztelték át a mostanig használt névre. Egyébként a mai döntés háttereként el kell mondanom, hogy Szentjobb faluban minden megvan, amire egy községközpontban szükség lehet: van iskola, óvoda, orvosi és fogorvosi rendelő, gyógyszertár, postahivatal, kultúrház, sőt, még polgármesteri hivatala is, mivel volt itt irodája a polgármesternek. A név visszaszerzéséért folytatott négyéves procedúra ismét mutatja, mennyire fontos jelen lennünk a törvényhozásban, hiszen kemény munkával jutottunk el a szavazásig, amelyhez, mint minden organikus törvény esetén, nagyon nehéz összegyűjteni a támogatást. Egy szavazaton is múlhatott volna, tehát látható, hogy minden RMDSZ-mandátum nagyon fontos.”
    
Szentjobb település Bihar megyében, Nagyváradtól mintegy 40 kilométerre északkeletre fekszik, a Berettyó partján. Nevét Szent István király ereklyéjéről kapta: az államalapító király kézereklyéjét itt rejtette el Mercurius apát és itt őrizték mintegy 400 éven keresztül.
    
A tervezetet 62 igen-szavazattal fogadta el a Szenátus, 1 ellenszavazattal és 3 tartózkodással.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.