Vita a kisebbségi jogokról és az autonómiákról

2016.10.20. | FUEN

Vita a kisebbségi jogokról és az autonómiákról

Fotó: www.fuen.org

Az olasz parlamentben tartott előadást szerdán délután az európai autonómiákról Vincze Loránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke, aki a törvényhozó testület nyelvi kisebbségi csoportjának meghívására érkezett Rómába. Az Autonómia és sokszínűség – a multikulturalizmus kihívása Olaszországban és a világban elnevezésű konferencia célja az autonómiamodellek összehasonlítása, valamint a különféle etnikai és vallási csoportok együttélési modelljeinek bemutatása volt. A házigazdák részéről jelen volt az olasz parlament egyik alelnöke, a kormány képviselője, valamint Daniel Alfreider dél-tiroli képviselő, a FUEN alelnöke is.

A történelem az autonómia intézményét igazolta azokban az országokban, amelyekben megvolt a kellő bölcsesség, hogy a közösségek kezébe adják a döntéshozatalt az őket érintő kérdésekben. Ezek a megoldások nem csupán egyben tartották az illető államokat, hanem megtestesítették a többség-kisebbség közti kompromisszumot és gazdasági fejlődéshez vezettek a régióban. Az autonómia gondolatának elutasítása viszont a konfliktusok kiéleződéséhez vezethetett” – mondta el bevezetőjében a FUEN elnöke. Véleménye szerint a valós esélyegyenlőség biztosításával és az erős kisebbségvédelmi jogosítványok elfogadása esetén bizonyítottan nő a kisebbség lojalitása az állam iránt és egyúttal átvesz egy jelentős terhet tőle, felelősséget vállal saját nyelvének, kultúrájának és identitásának adminisztrálásáért.

A konfliktusmegelőző és konfliktusoldó szerepe mellett a FUEN elnöke a szubszidiaritás európai alapelvével is kapcsolatba hozta az autonómiát, hiszen a központi hatalom közbelépése nélkül kellene dönteni minden olyan ügyben, amely helyi vagy regionális szinten megoldható. Meglátása szerint az általános közigazgatási decentralizáció is jót tenne a kisebbségi régióknak, ha sajátos kulturális-nyelvi ügyeiben is szabadon dönthetne a közösség. Vincze Loránt sajnálattal jegyezte meg, hogy egyes európai nemzetállamok, kiemelten Románia és Szlovákia felfogásában az autonómiatörekvések az állam egységére veszélyforrást jelentenek.

Vincze Loránt méltatta a dél-tiroli autonómiamodellt, amely nemcsak békét, egyetértést, hanem gazdasági fejlődést is hozott a német, olasz és ladin anyanyelvű lakosságnak, ennek okán pedig sokan tanulhatnak Olaszország példájából. „Az autonómia egy olyan célkitűzés, amelyet sok európai kisebbség kíván, ezért is fontos, hogy megosszuk egymással a bevált gyakorlatokat, az európai kisebbségi szolidaritás jegyében” – üzente beszédében a FUEN elnöke.

A római konferencia az IsAG olaszországi geo- és külpolitikai kutatóintézet társszervezésében és a FUEN partnerségével jött létre. A külföldi részvevők közt szerepeltek svájci, orosz, szerb, kanadai, illetve kazah és indiai meghívottak is, akik különféle tapasztalatokat és autonómiagyakorlatokat osztottak meg egymással.