Víztisztítót adtak át Gidófalván - EU-konform ülepítőt avattak Uzonban

2011.12.19. | Kovászna , Infrastuktúra
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Víztisztítót adtak át Gidófalván - EU-konform ülepítőt avattak Uzonban

Négy medencében, számos tartályban, bonyolult csőrendszerben tisztul a gidófalviak vize: a községhez tartozó településeken szűrt, európai uniós szabványoknak megfelelő ivóvíz folyik.

Gidófalván, december 19-én, hétfőn adták át a víztisztító állomást Berde József, a község polgármestere arról számolt be, hogy a beruházás értéke 23 milliárd régi lej, amit java részt kormányprogramból finanszíroztak. Az önrész a teljes összeg 3 százalékát helyi költségvetésből kellett kifizetnie a községnek. Zoltán, Gidófalva, Fotos-Martonos, Étfalva és Angyalos településeken azok a porták, amelyeken vezetékes víz folyik, a frissen átadott víztisztítótól kapják a szükséges mennyiséget. A polgármester elmondta, a közművesítést mind a hat faluban folyatják.

Kovászna megyében az idén több mint 100 millió új lejt hívtak le a Környezetvédelmi Alaptól, közölte Lőrincz Csilla, az igazgatóság alelnöke, aki elmondta, a Roncsautó, a Zöld Ház projektek mellett, többek közt egy újabb gidófalvi beruházásra is jut ebből az összegből.

„A megye minden községében elkészült, vagy épp zajlik a vízvezetés, helyenként a kanalizálás. Fontos az is, hogy Bukarestben van kihez segítségért fordulni, hiszen a szakmai tanácsadás rengeteget jelent. Az eredmények azt mutatják, hogy a fővárosi jelenlét segítsége megtérül: Háromszék fejlődik” – fejtette ki Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

 

EU-konform ülepítőt avattak Uzonban

Kovászna Megye Tanácsának elöljárói jelenlétében került sor kedden, december 20-án, Uzon község kormányalapokból megépített szennyvízkezelő állomásának avatójára. Ráduly István polgármester köszöntő beszédében hangsúlyozta az európai uniós előírásoknak minden tekintetben megfelelő, napi 600 köbméteres feldolgozási teljesítményre képes, létesítmény, tulajdonképpen az önkormányzat egyik nagyszabású projektje keretén belül épült fel, amelyet a 2006-os évi, 7-es számú kormányrendelet révén finanszíroztak, és magába foglalt 11,8 kilométer szennyvízhálózat kialakítását, két átemelő állomás kialakítását, illetve magát az ülepítő állomást. Ráduly István elmondta, hogy a közel 4 millió lej, azaz 1 millió euró összértékű projekt még 2006-ban vette kezdetét, majd egy évre rá 2007-ben kezdődött el a tulajdonképpeni beruházás. Az elöljáró hozzátette, hogy 640 háztartást és 370 tömbházlakást csatlakoztattak a hálózatra.

„Uzon községe nem csak a hozzátartozó települések számát, és a lakosságszámot illetően, de a fejlesztések tekintetében az élvonalban van Háromszéken. Ehhez elengedhetetlen egy olyan csapat jelenléte, amelynek vannak elképzelései, ötletei, tervei, és amelynek tagjai igenis hajlandóak kijárni, hogy ezek meg is valósulhassanak. A megyei önkormányzat is azon települések és községek mellé áll, támogatva azokat, ahol tervek, elképzelések léteznek, és a hajlandóság is megvan megvalósításhoz” – mutatott rá Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke az avatón. A megyei önkormányzat vezetője kihangsúlyozta, hogy nem elhanyagolandó, hogy a helyi önkormányzatnak zökkenőmentesen sikerült biztosítania a szennyvízhálózat kialakításánál vállalt hozzájárulást, azaz 390 ezer lejt. Tamás Sándor ugyanakkor felidézte, hogy Uzon községének nem csak a szennyvízhálózat kialakítását sikerült megvalósítania, hiszen 2005-től számítva még két jelentős, az 577-es kormányhatározat révén finanszírozott infrastrukturális beruházás is lezajlott. Ezek 15,5 kilométer ivóvíz hálózat korszerűsítése 2005 és 2009 között Uzon község területén, amely beruházás összértéke 908 ezer lej, valamint 2008 és 2009 között a szentiváni szennyvízhálózat megtervezése és a szükséges anyagok beszerzése. Utóbbi esetében az összérték 117 ezer lej volt. Az elnök a jövőben várható beruházások kapcsán elmondta, hogy hamarosan szintén minisztériumi forrásokból elkezdődhet Bikkfalva, Lisznyó és Szentiván települések vízhálózatának korszerűsítése, amelynek összértéke meghaladja a 7,5 millió lejt, emellett szintén ezeken a településeken a Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium támogatásával kezdetét veheti a szennyvízhálózat kialakítása.

Az avatást jelentő szalagvágást követően Bőjte Csaba, a kivitelező magyarországi OMS Kft. romániai leányvállalatának igazgatója ismertette az állomás felszerelését. Elmondásából többek között kiderült, hogy az ülepítési eljárás után visszamaradt szárazanyag a mezőgazdaságban trágyaként hasznosítható. A létesítmény egyébként minden tekintetben környezetbarátnak tekinthető, beindítására pedig legtöbb három hónapon belül sor kerülhet.