Winkler: A fiatalok az erdélyi magyarság kitörési pontja Európa fele

2012.09.26. | Kolozsvár , Ifjúság

Kolozsvár bejutott a 2015-ös Európa Ifjúsági Fővárosa címért folytatott verseny döntőjébe, ami jelentős teljesítmény az erdélyi nagyváros számára. A projekt koordinátora, Farkas András, a PONT csoport munkatársa Brüsszelben ismertette a megméretkezés fejleményeit. Winkler Gyulával, az RMDSZ európai parlamenti képviselőjével közösen a romániai néppárti delegáció ülésén nyerték el a csoport támogatását Kolozsvár és a projekt népszerűsítéséhez.

A néppárti delegáció ülésén Winkler Gyula úgy fogalmazott: „itt az idő, hogy saját eszközeink, kapcsolathalónk, erőforrásaink révén támogassuk a várost, hogy minél szélesebb körben megismertesse az általa kidolgozott, SHARE szlogen alatt futó éves programjának koncepcióját”. Az európai parlamenti képviselő szerint Kolozsvárnak is van megmutatnivalója Európa számára, felnőtt ahhoz a szerephez, hogy egy ilyen kaliberű címet fogadjon, és ehhez méltó, egész éven át tartó, rangos és színvonala programokat szervezzen.

„A kezdeményezés a kincses város egyik legjelentősebb erőforrására, a fiatalokra épít. Lehetőségünk van arra, hogy Európa fiataljai közvetlenül is megmutassák, megosszák értékeiket, élményeiket, kultúrájukat, tenni akarásukat, kreativitásukat Kolozsvárott. A döntőbe jutás nem csak annak elismerése, hogy a város fiataljai révén jelentős eredményekre képes, de egyúttal a térség és a romániai magyarság számára is fontos kitörési pont Európa fele" - hangsúlyozta Winkler Gyula.

A továbbiakban Farkas András több megbeszélést folytatott EP-képviselőkkel, diplomatákkal és más szakemberekkel, hogy minél többen megismerjék a kolozsvári kezdeményezést. A 2015-ös Európa Ifjúsági Fővárosa címért folytatott verseny döntője november közepén lesz.