Winkler: az EU pénzügyi kerete körüli okkult kompromisszumok nem vezetnek megoldáshoz

2013.02.07. | gazdaság , Európai Unió
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Winkler:  az EU pénzügyi kerete körüli okkult kompromisszumok nem vezetnek megoldáshoz

Kételyeinek adott hangot Winkler Gyula annak kapcsán, hogy valóban a válság leküzdéséhez vezetne az Európai Tanács homályos módszere, amellyel kompromisszumot kötnének az Európai Unió 2014-2020-ra szóló, többéves pénzügyi keretéről (a továbbiakban MFF - Multianual Financial Framework). Az EP-képviselő szerint ez nem segítené a válsággal küszködő európai polgárokat.

„A héten ülésező Európai Tanácsnak figyelembe kell vennie az Európai Parlament véleményét is, mielőtt engedne a kísértésnek és az európai polgárok érdekeivel ellentétes, akár úgyis mondhatnánk, hogy okkult kompromisszumokat kötne” – hangsúlyozta Winkler Gyula szerdai írásbeli hozzászólásában. A Strasbourgban plenáris ülést tartó EP napirendjén a február 7-8. között zajló Európai Tanács ülésének előkészítése is szerepelt.

Az RMDSZ EP-képviselője úgy vélte, hogy az EU-nak két átlátható eszköz áll rendelkezésére, hogy le tudja küzdeni a válságot: az EU 2020 Stratégia és az MFF 2014-2020. „A 2010-es hurráoptimizmus után, amikor gazdasági elemzők és politikai vezetők egyaránt a válság gyors leküzdését jósolták, ma nagyon biztosak lehetünk, a válság, minden vetületével együtt – legyen szó gazdasági krízisről, munkahelyek vagy az európai versenyképesség hiányáról – még eltart egy jó ideig. Meg kell találni a megoldásokat a válságra és az abból gyűrűző problémákra, de rossz úton járunk! Nem hoz tartós eredményt az a titkolózó, átláthatatlan, okkult módszer, ahogy az Európai Tanács kompromisszumot próbál kötni a nacionalista egókkal, a kétkulacsos európai vezetőkkel, akik az unió támogatásáról nyilatkoznak Brüsszelben, majd otthon Európa-ellenes protekcionalista hangot ütnek meg” – hangsúlyozta Winkler Gyula.  

Az európai parlamenti képviselő szerint az Európai Unió 2014-2020-ra szóló, többéves pénzügyi kerete a közös politikák, a beruházások megvalósításának, új munkahelyek létrehozásának kellene hogy megteremtse a pénzügyi alapot, a Regionális Fejlesztési és Kohéziós Politika valamint a Közös Agrárpolitika pedig egyenlő esélyt kell hogy biztosítson a régi és új tagállamok polgárainak egyaránt. “Az új pénzügyi keretet valódi közösségi szellemben kell elfogadni, nemcsak betartani formálisan a közösségi döntéshozatal lépéseit” – fogalmazott Winkler Gyula.

Az Európai Tanács február 7-8-án zajló gyűlésén kompromisszumnak kellene megszületni az MFF 2014-2020-re vonatkozóan, mint ismeretes, a tavaly novemberi csúcstalálkozón nem sikerült megegyezni.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.