Winkler: Az EU-t az emberiség egyik legnagyobb békeprojektjeként is felfoghatjuk

2013.09.23. | MIÉRT , Európai Unió
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Winkler: Az EU-t az emberiség egyik legnagyobb békeprojektjeként is felfoghatjuk

Winkler Gyula európai parlamenti képviselő Demokrácia-deficit és kommunikáció-deficit az EU-ban című előadása nagy érdeklődésnek örvendett a XII. MIÉRT Akadémia utolsó napján, szeptember 22-én. Winkler előadásában az euroszkepticizmusról és Európa jövőjéről is megosztotta gondolatait a közönséggel.

 

Winkler Gyula elmagyarázta az Akadémia résztvevőinek, hogy a gazdasági válság következményeként az EU társadalmi válságáról beszélhetünk, az Unió jövője válságban van, teret nyert az unió ellenesség. Ezzel ellentétben az EP képviselő továbbra is bizalommal tekint az EU-ra: „Meggyőződéses pro-európaiként az európai unió béke Nobel-díját indokoltnak tartom, mivel az EU-t az emberiség egyik legnagyobb békeprojektjeként is felfoghatjuk.”- fogalmazta meg véleményét.

 

Winkler álláspontja szerint a demokrácia-deficit több úton is csökkenthető, először is szigorúbban kell szabályozni a kinevezett testületek hatáskörét, miközben a választott testületekét növelni kell, a másik lehetőség pedig az információtechnológia fejlődésén alapul.

 

„Bűnbak szerepet kapott az Unió, a nemzeti kormányok rossz döntései is sokszor rajta csattannak, s ez értelemszerűen kedvezőtlen képet kreál róla.” – fogalmazta meg a problémát Winkler Gyula.

 

Az EP képviselő az Európai Unió jövőjével kapcsolatban a jelenlegi álláspontokat is felvázolta a hallgatóságnak, röviden méltatva azokat. Az előadás zárásaként Winkler néhány szóban bemutatta a közelmúltban megjelent Új Európát most című, Frank Engel luxemburgi EP-képviselővel közösen írt könyvét. A téma iránt érdeklődő fiatalok lelkesen el is kapkodták a Püspükfürdőre elhozott könyveket.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.