Winkler: az új Európai Bizottság rugalmasabb, képes lesz megfelelni a kihívásoknak

2014.09.11. | Európai Bizottság

A Jean-Claude Juncker által javasolt struktúra jövőbe néző, és azt bizonyítja, hogy az elnök figyelembe vette az európai parlamenti pártcsaládok július folyamán megvitatott prioritásait – vélte Winkler Gyula EP-képviselő, a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság alelnöke, aki szerdán este részt vett az európai parlamenti szakbizottságok vezetőinek gyűlésén, amelyen a biztosok meghallgatásának beütemezéséről egyeztettek.

,,A biztos-jelöltek meghallgatása fontos és tartalmas folyamat. Az Európai Parlament szakbizottságai komolyan veszik ezt a feladatot, nem tekintjük formális lépésnek. Senki nem befolyásolhatja a bizottságokat, amelyeknek tagjai autonóm módon állítják össze a jelöltekhez szóló kérdéssoraikat. Jövőbe néző az egy nappal korábban nyilvánosságra hozott EB-struktúra, melyet Jean-Claude Juncker javasolt. Ő az első olyan elnöke az Európai Bizottságnak, akit a májusi választások eredményei alapján jelöltek, és az általa javasolt struktúra azt bizonyítja, hogy figyelembe vette azokat a prioritásokat, amelyeket az európai parlamenti pártcsaládok júliusban meghatároztak a következő öt évre” – fogalmazott Winkler Gyula. Szerinte a Bizottságnak így rugalmasabb, kevésbé formális struktúrája lesz, a belső decentralizációnak köszönhetően pedig jobban tud válaszolni a következő évek kihívásaira.

,,A biztosjelölteknek erős politikusi profiljuk van, ez is jelzi, hogy az Európai Bizottság elnöke számolt a parlamentben megvitatott prioritásokkal és az is nyilvánvaló, hogy a szakbizottságok is ezekre a célkitűzésekre koncentrálnak a meghallgatások során. Európának arra van szüksége, hogy növekedjen a gazdasági versenyképessége, hogy új munkahelyeket teremtsenek, hogy hatékony legyen a szociális háló, hogy biztonságosak legyenek a határok, hogy valósuljon meg az energetikai biztonság. A szakbizottságok a biztosjelölteket ezeknek a prioritásoknak a mentén fogják kérdezni” – mondta el Winkler Gyula.

A szakbizottságok elnökei úgy döntöttek, hogy a meghallgatások szeptember 29-én kezdődjenek el, hogy az október 20-23 között Strasbourgban ülésező plénum szavazhasson az Európai Bizottság összetételéről, ebben az esetben az új EB november elsejétől megkezdhetné mandátumát.