Winkler: bizonytalan politikai évet zárunk

2013.12.23. | Aktuálpolitika
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Winkler: bizonytalan politikai évet zárunk

Ellentmondásokkal teli, bizonytalan politikai évet zárunk Romániában – jelentette ki hétfői, dévai sajtótájékoztatóján Winkler Gyula, aki szerint 2013 az ingadozás éve volt. Az európai parlamenti képviselő elmondta, a romániai politikum 2013-ban képtelen volt arra, hogy visszaszerezze az egy évvel korábbi politikai válság miatt elvesztett bizalmat. "Nem javult sajnos Románia megítélése politikai szempontból az Európai Parlament és más európai döntéshozók szemében, de bizalmatlanok az országgal szemben a gazdasági szféra képviselői, a nemzetközi befektetők is. Ez utóbbinak bizonyítéka az is,hogy a külföldi beruházások szempontjából 2013 az utóbbi évtized leggyengébb évének bizonyult" – magyarázta Winkler Gyula.   

Az RMDSZ ellenzékből politizált ebben az esztendőben, a parlamenti frakció a konstruktív ellenzékiség jegyében indította kezdeményezéseit. "Sajnálattal kell megállapítanunk, hogy  a jól ismert magyar kártyát ismét elővették a román politikai erők, olyan helyzetek is kialakultak, amelyekről azt gondoltuk, hogy lecsengtek a kilencvenes évek derekán" – mondta Winkler Gyula, utalva a magyar nemzeti szimbólumok és az anyanyelv használata ellen indított hadjáratra. "Ilyen nehézségek közepette, bizonytalan légkörben dolgoztunk, ennek ellenére úgy vélem, hogy az RMDSZ ellenzéki szerepben is bizonyított, megőrizve a romániai magyar közösség bizalmát, amelyet a 2012-es önkormányzati és parlamenti választások eredménye is megerősített" – hangsúlyozta Winkler Gyula. Az európai parlamenti tevékenység tömör mérlegét megvonva, utalt arra is, hogy a 2014-2020 közötti költségvetési időszakban Románia és ezáltal Erdély több pénzt fog kapni, mint az előző ciklusban, sikerült az új Közös Agrárpolitika, valamint kohéziós politika alkalmazását a közép-kelet európai tagállamok polgárainak érdekei szerint alakítani.

 

A következő év legnagyobb politikai kihívása az RMDSZ számára az európai parlamenti választásokon való sikeres szereplés, mondta Winkler Gyula, kiemelve, hogy meg kell tartani az erdélyi magyarság európai parlamenti képviseletét. "A válságból kilábaló Európában az erdélyi magyar emberek érdekeinek csak úgy tudunk érvényt szerezni, ha az erős önkormányzati és parlamenti képviseletet hatékony európai jelenléttel egészítjük ki" – mondta az európai parlamenti képviselő. Winkler Gyula ismertette az SZKT által elfogadott jelölési szabályzatot, kiemelve, hogy az RMDSZ továbbra is alkalmazza a Temesvári Nyilatkozat nyolcadik pontjának feltételeit, amelyet a többi romániai politikai formáció elfelejtett. 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.