Winkler Gyula: A belpolitikai csörte elterelte az európai témákról a figyelmet a kampányban

2014.06.01. | Hunyad

Az RMDSZ volt az egyetlen, amely európai témákkal jelentkezett a választási kampányban – hívta fel a figyelmet Winkler Gyula EP-képviselő vasárnapi, dévai sajtótájékoztatóján.

"A harminc napos kampány ideje alatt mi voltunk az egyetlenek, akik európai témákkal foglalkoztak, többek között az EU jövőjéről, közösségünk uniós szerepéről és jövőjéről beszéltünk, de arról is, hogy milyen előnyökkel jár az európai források jobb felhasználása a modernizációt tekintve, aktualizáltuk az Erdély 2020 fejlesztési tervet, amely a következő hét év prioritásait tartalmazza. Ez alapján bocsátottuk közvitára a Hunyad 2020 fejlesztési stratégiát is, amely a megyei elképzeléseket tartalmazza” – fogalmazott  Winkler Gyula. Az EP-képviselő sajnálattal állapította meg, hogy a fontos európai témákat teljesen elnyomta a belpolitikai csörte, ugyanis a május 25-ei választást teljes mértékben a hazai őszi elnökválasztás főpróbájának tartották.  Szerinte ősszel a politikai diskurzus újabb negatív rekordot fog dönteni.

Winkler Gyula értékelte az RMDSZ választási eredményeit, hangsúlyozva, hogy az elért 6,3 százalék megfelel az erdélyi magyarság számarányának az összlakossághoz viszonyítva. Ezt az arányt követi Hunyad megye is, ahol a magyar lakosság 3,86 százaléka az összlakosságnak, az EP-választáson pedig 3,85 százalékos a támogatottsága a Szövetségnek Hunyad megyében.

"Hunyad megye az erdélyi átlagnak megfelelően teljesített. Ha a szavazatok számát nézzük, a megye választásra jogosult magyar lakosságához viszonyítva Erdély szinten a harmadik helyen vagyunk, ugyanis a magyarok 36,6 százaléka támogatta voksaival az RMDSZ-t. Első helyen van Szilágy megye 44,6 százalékkal, második helyen Hargita és Szatmár megye 39 százalékkal. Ráadásul itt Hunyad megyében több szavazatot kapott az RMDSZ, mint 2012-ben, a képviselőházra leadott szavazatok számához viszonyítva, ezt országos szinten Hunyad megye és Temes megye érte el" – emelte ki az RMDSZ EP-képviselője.

Winkler Gyula, az RMDSZ Hunyad megyei elnökeként beszámolt arról is, hogy június 14-én ülésezik az MKT, ahol kielemzik a választási eredményeket, valamint ügyvezető elnököt és alelnököket választ a megyei szervezet.