Winkler Gyula: a politikai pártok belső reformja nélkül nem lesz eredményes a listás szavazásra való visszatérés

2015.07.07. | Európai Parlament

Winkler Gyula EP-képviselő, az RMDSZ Hunyad megyei szervezetének elnöke hétfői, Déván tartott sajtótájékoztatóján üdvözölte a hazai pártlistás szavazási rendszerhez való visszatérést a parlamenti választások esetében. Winkler megítélése szerint, amennyiben a hazai pártok nem rendelkeznek megfelelő politikai akarattal a szervezetek reformálása és belső újraszervezése tekintetében, a megyei pártlistás szavazási rendszerre való visszatérés nem éri majd el a kívánt hatást.

2008-ban az RMDSZ volt az egyetlen politikai szervezet, amely arra figyelmeztetett, hogy az akkor újonnan bevezetett egyéni szavazókörzetes választási rendszernek katasztrofális következményei lesznek a romániai politika számára. Annak idején, jómagam is az orosz ruletthez hasonlítottam nyilatkozataimban az uninominális választási rendszert” – emlékeztetett az RMDSZ Hunyad megyei szervezetének elnöke.

Winkler Gyula úgy véli, az egyéni választókerületes rendszer jelentős mértékben hozzájárult a romániai politizálási színvonal romlásához, a hazai parlament egyre gyengébb teljesítőképességéhez, valamint a politikai cselekvés minőségének csökkenéséhez. „Az egyéni választókerületes szavazási rendszer bevezetésével nem nyertünk semmit, de nagyon közel voltunk ahhoz, hogy elveszítsünk mindent” – hangsúlyozta nyilatkozatában hozzátéve, hogy nem hisz az előrehozott parlamenti választások forgatókönyvében.

Az RMDSZ Hunyad megyei szervezetének elnöke arról is beszélt, hogy a jelenlegi körülmények „ismét lehetőséget biztosítanak” a Hunyad megyei szervezet számára a 2004-ben elveszített képviselői mandátum visszaszerzésére. „A következő évet munkával fogjuk tölteni, annak reményében, hogy újra esélyesek lehetünk a helyi és parlamenti választásokon egyaránt" – fogalmazott Winkler.

A dévai sajtótájékoztató célja a 2014-2015-ös parlamenti ülésszak tevékenységi beszámolójának ismertetése volt. „Instabilitás és szerkezeti válság Európában címet kapta a beszámolóm, mert úgy vélem, hogy sajnos a 2014-es európai parlamenti választásokat követő évet az egyre mélyülő válságok jellemezték, mint például az EU keleti határainál tapasztalható, Oroszország által provokált válság, a modernkori történelemben példátlan menekültáradat által okozott válság, az elhúzódó gazdasági és társadalmi válság a tagállamokban, valamint a görögországi helyzet, amely azt mutatja, hogy valójában az EU egy mély strukturális válsággal küszködik” – pontosított Winkler.Ezzel összefüggésben, az RMDSZ európai parlamenti képviselője aggodalmát fejezte ki a szélsőséges politikai nézetek súlyosbodását illetően a tagállamokban és az Európai Parlamentben.

Mély bizalmi válsággal állunk szemben, amelyet a szélsőséges politikai pártok Európa-ellenes megnyilvánulásai táplálnak. Egyre gyakrabban tapasztaljuk, hogy Európa-ellenes megoldásokat igyekeznek gyakorlatba ültetni az Európai Parlamentben is. Sajnos fokozatosan elveszni látszik az európai összefogás (...). Egyik legfontosabb politikai célkitűzésem a szolidaritáson alapuló megoldásokhoz való visszatérés, valamint a közösségi módszer visszaállítása az európai döntéshozatalban” – hangsúlyozta Winkler Gyula.

Winkler Gyula EP képviselő tevékenységi beszámolója a következő linken olvasható: http://www.winklergyula.ro/index.php/hu/beszamolo/instabilitas-es-szerkezeti-valsag-europaban/