Winkler Gyula: a soknyelvűség minden helyzetben előnyt jelent

2014.07.30. | Ifjúság , Európai Unió , Nyelvi jogok

Winkler Gyula: a soknyelvűség minden helyzetben előnyt jelent

Az európai uniós tagságunk elsősorban a fiataloknak hozott számos konkrét lehetőséget és előnyt, tehát rajtatok múlik, hogy élni tudtok-e ezekkel – hangsúlyozta Szentegyházán kedd délután Winkler Gyula, aki a Napsugár kempingben a Medgyesi MADISZ által negyedszerre megszervezett úszótáborban tartott előadást az Európai Unióról és annak intézményeiről, programjairól.

Az Európai Unió legnépszerűbb programja az ERASMUS+, amely egyetemistáknak biztosít ösztöndíj lehetőséget más tagországok egyetemein egy-egy szemesztert tanulni, mutatott rá az EP-képviselő, aki a fiatalok figyelmét a nyelvtanulás fontosságára hívta fel. "Az ERASMUS+ konkrét és elérhető lehetőségeket biztosít, de csakis akkor élhetünk vele, ha idegen nyelveket is ismerünk, többek között az adott országét is. A többnyelvűség nálunk Erdélyben, akár Székelyföldön is egy kiváltságos helyzet, legalábbis az kellene, hogy legyen. Igaz az is, hogy a román nyelv tanítása sokaknak nehézséget okoz, viszont tudatában kell legyünk annak, hogy előnyt kovácsolhatunk belőle, és továbblépve elsajátítanunk még legalább egy idegen nyelvet, ami ma már követelménynek számít, de a későbbiekben hasznunkra válik. Egy neves külföldi egyetemen szerzett tudás, tapasztalat itthon kamatoztatható, és előnyt jelent a szakmai előrehaladásban " – fogalmazott Winkler Gyula, aki arról is beszámolt, hogy Európa alapértékének tekinti a soknyelvűséget.

„A Hargita megyei Szentegyházán negyedik alkalommal táboroznak Szeben megyei magyar fiatalok. Az úszótábor hiánypótló, hiszen ez az egyetlen olyan esemény, amely megyei szinten összehozza a magyar fiatalokat olyan felvállalt céllal, mint a sport általi közösségépítés. Idén hatvan résztvevőnk van három megyéből, a játékos ismerkedés és kikapcsolódás mellett különböző területek szakemberei, szervezetei is bemutatkoznak a tábor idején – tájékoztatott Balázs Botond szervező, a Medgyesi MADISZ elnöke és Fazekas Attila, az RMDSZ Szeben megyei ügyvezető elnöke.

A medgyesi, erzsébetvárosi, kiskapusi, nagyselyki, mihályfalvi, szentágotai és nagyszebeni fiatalok mellett Kovászna és Hargita megyei ifjak is részt vesznek az úszótáborban az Összetartozunk székely-szórvány program támogatásával.