Winkler Gyula: a többség és kisebbség közötti bizalom romlásához vezetnek a romániai fejlemények

2015.12.11. | Európai Parlament

Winkler Gyula EP-képviselő december 10-én, csütörtök este tájékoztatta az Európai Néppárt Politikai Közgyűlésének Brüsszelben tanácskozó tagjait arról, hogy Romániában az elmúlt időszak eseményei a bizalom romlásához vezetnek a román többség és a magyar kisebbség között.

Winkler szerint az etnikumközi kapcsolatok szempontjából Romániát jó ideje „rossz közhangulat jellemzi”, és a december elsején, a román nemzeti ünnep alkalmával Kézdivásárhelyen történt sajnálatos incidenst rendkívül veszélyes módon felhasználják "a teljes magyar közösség megbélyegzésére”.

Az európai parlamenti képviselő ugyanakkor arról is beszámolt, hogy Kelemen Hunor szövetségi elnök megbeszélést folytatott Klaus Iohannis államelnökkel, valamint Dacian Ciolos miniszterelnökkel, akiknek jelezte a romániai magyar közösség jogos aggodalmait. Winkler bejelentette, hogy ezen aggodalmakat levélben közölték Joseph Daullal, az EPP elnökével is.

A Politikai Közgyűlés keretén belül az RMDSZ EP-képviselője utalt az ezelőtt egy hónappal, a bukaresti Colectiv klubban történt szerencsétlenségre, amely 60 halálos áldozatot és több tucat sebesültet követelt és Victor Ponta miniszterelnök szociáldemokrata kormányának a lemondásához vezetett. Ennek következtében új, ezúttal technokrata kormány alakult Dacian Ciolos volt európai biztos vezetésével.

Ebben az összefüggésben Winkler elmondta, hogy Romániában a politikai osztályt teljességében elutasító magatartás észlelhető. Ezt a jelenséget, véleménye szerint, a lehető legkomolyabban kell kezelni. Az európai parlamenti képviselő azt is hozzátette: az Európai Néppártnak jelentős szerepe lesz a politika iránti közbizalom újjáépítésében mind Romániában, mind pedig az EU valamennyi tagállamában.