Winkler Gyula: a végeken mindenütt ugyanúgy küzdünk a magyarság megmaradásáért

2014.05.13. | Szórvány , Máramaros , európai parlamenti választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Winkler Gyula: a végeken mindenütt ugyanúgy küzdünk a magyarság megmaradásáért

Fotó: Bethlendi Tamás

A végeken, legyen az a történelmi Máramaros, vagy a dél-erdélyi szórvány, ugyanazok a célkitűzések, itt Rónaszéken ugyanazokkal a kihívásokkal küzd a magyarság, mint az én szülőföldemen, Hunyad megyében – mondta hétfő délután Winkler Gyula a rónaszéki kultúrotthonban megszervezett lakossági fórumon. 

"Az asszimiláció elleni küzdelem, a magyar identitás megőrzéséért folytatott küzdelem alappillérei az anyanyelvű oktatás, a történelmi egyházak és az érdekképviselet. Törekvéseinkben támpontot jelenthet az Európai Unió, hiszen olyan együttműködéseket lehet kiépíteni a többségi társadalom képviselőivel, amelyek kedvezőek a mi közösségeinknek. Azok a többségi közösségek jutnak előbbre, amelyek felismerik, hogy a magyarokkal való együttműködés nem hátrány, nem veszélyforrás, hanem épphogy előny, mert a multikulturalizmus, a többnyelvűség, egymás kultúrájának, nyelvének, értékeinek elfogadása, kölcsönös tisztelete az egész közösséget Európához viszi közelebb” – hangsúlyozta az RMDSZ európai parlamenti képviselője Rónaszéken, ahol a helyi közösség magyar, ukrán és román tagjai keresik helyüket a gyors változásban levő világban, hiszen a település valamikor virágzó bányavidék volt – híres volt sóbányájáról – de ma már túlnyomórészt a mezőgazdaság, állattenyésztés a legfontosabb jövedelemforrása az itt élőknek. Éppen ezért a jelenlevőket elsősorban a mezőgazdasági támogatások érdekelték, az EP-képviselő beszámolt a megújult Közös Agrárpolitikáról, ismertette az új előírásokat, gazdakör létrehozására biztatva a rónaszéki lakókat.

 

"Ezen a vidéken nincs hagyománya a társulásnak, viszont felhívnám a figyelmet arra, hogy számos uniós támogatásnál a társulás előnyt jelent, az egyedül gazdálkodók kevesebb támogatást kapnak, mint azok, akik szövetkezve, együtt pályáznak”– ismertette az uniós elvárásokat Winkler Gyula. "Sokan azt gondolják, hogy Brüsszel messze van, meg hogy szórványközösségként nincs szükség rájuk, de a május 25-ei megmérettetésen akkor lehetünk sikeresek, ha mindenki egyformán, a legnagyobb és legkisebb közösség is, az északi és déli végeken is, átérezzük ennek a választásnak a tétjét: annyian vagyunk, ahányan szavazunk”– biztatta a választáson való részvételre a jelenlevőket Winkler Gyula.

 

A lakossági fórum házigazdája Béres István, az RMDSZ Történelmi Máramaros Területi Szervezetének elnöke és Herea Aurélia helyi RMDSZ-elnök volt, részt vett Felsőróna község alpolgármestere is , Ioan Ruscovan, aki a Romániai Ukránok Szövetségének színeiben nyert mandátumot. A karaván kedden Kolozsvárra érkezik. 

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.