Winkler Gyula: akkor tudunk jövőt építeni itthon, ha tiszteljük, ápoljuk hagyományainkat – ünnepelt a Hunyad megyei magyarság

0000.00.00. | Hunyad
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Winkler Gyula: akkor tudunk jövőt építeni itthon, ha tiszteljük, ápoljuk hagyományainkat – ünnepelt a Hunyad megyei magyarság

Sikeresen zajlott a hetedik Hunyad Megyei Magyar Napok rendezvénysorozata, a szabadtéri események sora vasárnap este zárul, május 9-én, Európa napján azonban a vajdahunyadi Magyar Házban az Örömódát hallgatják meg együtt, míg a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceumban három generációnak szóló családi vetélkedőt szerveznek. „Hunyad megyében vagyunk itthon. Úgy véljük, hogy jövőt akkor tudunk építeni, ha tiszteljük, ápoljuk hagyományainkat, kultúránkat. Meg kell ismertetnünk gyökereinket, értékeinket a megye teljes közösségével, hiszen ezekre alapozva tervezzük jövőnket itthon, szülőföldünkön. A magyar napok alkalmat teremtenek minden évben, hogy kilépjünk a nyilvánosság elé és testvérközösségeinkkel együtt bemutassuk kulturális és gasztronómiai értékeinket" – fogalmazott a magyar napok kapcsán Winkler Gyula, aki megköszönte mindazok munkáját, akik az elmúlt hetekben a rendezvénysorozat megszervezésén dolgoztak.

Nehéz a dél-erdélyi szórványban a megmaradásért való küzdelem, ezért szövetségesekre, partnerekre van szükségünk, hogy erőt kapjunk és összetartsunk. Idén a magyar napok megadták az alaphangját a következő kampányheteknek, amelyek a júniusi önkormányzati választást megelőzik. Meg kell erősítenünk közösségünk önbizalmát. Közösségünk biztonságáért meg kell tartanunk önkormányzati jelenlétünket Hunyad megyében, és ha lehet, meg is kell erősítenünk. Az RMDSZ Hunyad megyében a szolidaritásra, összetartásra építi minden tervét, úgy érzem, ez a sikeres, kilenc napos kulturális rendezvénysorozat végén nagy bizalommal nézhetünk a június ötödikei megmérettetés elé" – emelte ki Winkler Gyula.

Az elmúlt kilenc napban Hunyad megye minden kisebb és nagyobb magyar közösségéhez eljutottak a különféle kulturális és szabadidős programok, tematikus napok köré szervezték az eseményeket, a szervezők célja pedig az volt, hogy minden korosztályhoz eljussanak. Főszerepet kaptak a testvértelepülések küldöttségei, várpalotai, szombathelyi, keceli delegációk érkeztek a hetedik magyar napokra. Idén Vas megyéből több kisebb település is jelezte, hogy szeretne testvértelepülési kapcsolatot kialakítani, fel is vették a kapcsolatot a Piskin élő magyar közösség képviselőivel. Az előző évekhez hasonlóan kiemelt helyen szerepeltek a Székelyföld-Szórvány Partnerség keretében Hunyad megyébe érkező háromszéki alkotók, vendégek, akik idén is nemcsak színesítették, gazdagították a programot, hanem újabb barátságok fűződtek szorosabbra.

 

Hagyományteremtő rendezvény ma már a Hunyad Megyei Magyar Napok, amelyet az egész megyében várnak, mindenütt készülnek a Hunyad megyei magyarság ünnepére. Ugyanakkor a magyar napokra úgy is tekintenek mint a nyitás lehetőségére: közterekre kivonulva népszerűsítik a magyar kultúrát, nemzeti hagyományokat, megmutatják értékeiket a román többségnek. A szervezők nem számokban, hanem lélekben mérik a rendezvény visszhangját, ezért elmennek a rendezvényekkel a legkisebb, alig pár főt számláló közösségekhez is. Ma már nincs olyan magyarok által is lakott Hunyad megyei település, ahol a magyar napokon ne lenne legalább egy kulturális rendezvény. A kis létszámú szervezőcsapat nagy felelősséggel készítette elő a kilenc napos rendezvénysorozatot, az alapcsapat nagy segítséget kapott a Téglás Gábor Elméleti Líceum iskolaközösségétől, nemcsak a pedagógusok, de a diákok is teljes erővel dolgoztak azért, hogy a Hunyad Megyei Magyar Napok zökkenőmentesek legyenek. 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.