Winkler Gyula Arad megyében - A nyomtatott magyar szó pótolhatatlan a szórványban

2013.08.05. | Hunyad , Fehér megye , Arad
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Winkler Gyula Arad megyében - A nyomtatott magyar szó pótolhatatlan a szórványban

Az Arad, Fehér, Hunyad, Krassó-Szörény és Temes megyében megjelenő magyar nyelvű polgári napilap, a Nyugati jelen idén A sajtó szerepe identitásunk megőrzésében címmel szervezte meg szombaton a 2013-as sajtónapot. Az aradi Jelen Házban tartott megnyitón beszédet mondott Böszörményi Zoltán, Bognár Levente, Arad alpolgármestere, az RMDSZ Arad megyei elnöke és Winkler Gyula EP-képviselő.


Winkler Gyula köszöntőbeszédében méltatta a Nyugati jelen regionális jelentőségét, identitásmegőrző szerepét. “De nemcsak a szórvány, a Bánság és a Körösök vidéke számára fontos a magyar nyelvű napilap tevékenysége, hanem európai jelentőségű is. Ez abból is kiderül, hogy az RMDSZ a Dél-tiroli Néppárttal és a FUEN-nel közösen kialakított, kisebbségi tematikájú Európai Polgári Kezdeményezés egyik nagyon fontos célkitűzése éppen a kisebbségi sajtótermékek támogatására, pozitív diszkrimináció biztosítására irányul. A következő hetekben várjuk az Európai Bizottság válaszát kezdeményezésünkre. Reményeink szerint ősszel beindulhat az egy millió aláírás összegyűjtése, amely nyomatékosítani fogja az európai kisebbségek azon igényét, hogy az őshonos nemzeti közösségek részesüljenek megfelelő szintű európai odafigyelésben” – mondta Winkler Gyula. “A nyomtatott magyar szónak el kell jutnia minden magyar családhoz a szórványban is, és bár fontosak az online publikációk, hiszen a modern kommunikációs eszközök mindenütt teret nyertek, azzal is tisztában kell lennünk, hogy a szórványközösségekben a nyomtatott sajtótermékeket nem lehet pótolni” – hívta fel a figyelmet Winkler Gyula.  A konferencia szakmai előadásokkal és a részvevők hozzászólásaival folytatódott.
 
Az Alföld című napilap első számának 1861. augusztus 1-jei megjelenése 140. évfordulója alkalmából került első alkalommal megrendezésre az Aradi magyar sajtó napja. Ezt azóta minden évben megszervezik a Jelen Házban.
 

Simonyifalvi Napok
 
Az EP-képviselő szombaton délután a 12. alkalommal megszervezett Simonyifalvi Napokon vett részt Bognár Levente, az RMDSZ Arad megyei elnökével és Faragó Péter megyei ügyvezető elnökkel. A háromnapos, tartalmas programot kínáló falunapok ünnepélyes megnyitóját szombaton tartották, ahol Haász Tibor polgármester köszöntötte a résztvevőket, vendégeket, köztük magyarországi önkormányzati és a megye szomszédos magyar településeinek küldöttségeit. Beszédet mondott Bognár Levente, az RMDSZ Arad megyei elnöke és Winkler Gyula EP-képviselő.  
 
Felszólalásában Winkler Gyula méltatta Simonyifalva magyar közösségének kezdeményezőkészségét. “Az elmúlt évek infrastrukturális fejlesztései is mutatják, hogy kezdeményező közösség lakja ezt a települést, ugyanakkor látszik az is, hogy hagyományait és történelmét megbecsülő emberek élnek itt” – fogalmazott az EP-képviselő, kiemelve, hogy mennyire fontos a határmenti együttműkés, amelyben Simonyifalva élen is jár.
 
Tőzmiske Község Önkormányzatának határozata értelmében több évtizedes, odaadó pedagógusmunkájuk elismeréseként Érdem-kitüntetést adományoztak Balázs Veronika nyugalmazott óvónéninek, Jakab Ibolya és Szloboda Ilonka nyugalmazott matematika tanárnőknek, volt iskola-igazgatónőknek, a pedagógusok  életpályáját Matekovics Mihály, az RMPSZ Arad megyei elnöke méltatta.
 
A Simonyifalvi Napokon emléktáblát lepleztek le az idén év elején elhunyt br. Emődy Dániel emlékére, aki a legendás hírű „legvitézebb huszár”, báró Simonyi József, ismertebb nevén Simonyi óbester leszármazottja volt, aki a Pro Patria Alapítvány kuratóriumának elnökeként határon átívelő áldozatos munkájával ápolta Simonyi Óbester emlékét és tartotta össze a magyarságot.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.