Winkler Gyula: az összetartozás a legfontosabb kincsünk

2014.11.15. | Szórvány , Szeben

Winkler Gyula: az összetartozás a legfontosabb kincsünk

A Magyar Szórvány Napja alkalmából hármas eseményt tartottak pénteken, november 14-én délután a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum dísztermében: ünnepi kulturális műsort mutattak be, ülésezett a Hunyad Megyei Magyar Állandó Konferencia, amely a megye egyházi, oktatási, civilszervezetek és az RMDSZ egyeztető fóruma, valamint a nőszervezet is megünnepelte egy éves születésnapját.

Az egybegyűlteket Kocsis Attila iskolaigazgató köszöntötte, majd Winkler Gyula szólalt fel. Az RMDSZ Hunyad megyei elnöke felidézte a Magyar Szórvány Napja létrejöttének történetét, a Szövetség nagyváradi kongresszusi döntésétől a MÁÉRT Szórvány Szakbizottságának határozatáig, amely által a szórványnap Kárpát-medencei ünneppé vált.

Winkler Gyula a jövőről beszélt, hangsúlyozva, hogy a Hunyad megyei magyar közösség és intézményei példát mutatnak az összetartásból. "Ez a legfontosabb kincsünk, amelyet a jövőben is meg kell őriznünk. A széthúzás sohasem hoz eredményt, csak együtt leszünk erősek, hogy közös céljainkat megvalósítsuk. A szórványban csakis aktív és tevékeny hozzáállással lehet megválaszolni a kihívásokat. Reményeim szerint Hunyad megyében a közösség továbbra is összefogásból és kezdeményezőkészségből mutat példát" – mutatott rá az európai parlamenti képviselő.

Az ünnepi előadást követően sor került a Hunyad Megyei Magyar Állandó Konferencia ülésére, amelynek keretében Dézsi Attila leköszönő elnök megtartotta beszámolóját, Winkler Gyula az idei közösségépítés évéről tájékoztatta a jelenlévőket, amelyet januárban hirdettek meg, többek között azért, hogy a közösség méltó módon készüljön a Szövetség megalakulásának 25 éves évfordulójára. Ez alkalomból az RMDSZ Hunyad megyei szervezete 2015. január 25-én gálaestet szervez.

A Konferencia új elnöke Kocsis Attila lett. Megválasztása az általa vezetett intézmény közösségi szerepvállalását is méltatja, amint több felszólaló is megfogalmazta, a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum nemcsak iskola, hanem a Hunyad megyei magyarság egyik legfontosabb intézményévé nőtte ki magát fennállásának tíz éve alatt.